Politika 30.10.2015.

Senator Džon Mekejn: Amerika i NATO neće dozvoliti Putinu da oživi rusko carstvo!

ČITANJE: 1 minuta
dzon-mekejn
Američki sentar senator Džon Mekejn rekao je da su ovo opasna vremena sa Vladimirom Putinom u akciji.

“Pogledajte Moldaviju. Vladimir Putin pokušava da oživi rusko carstvo. Amerika i NATO moraju da mu pokažu da postoji granica za njegovu agresiju”, poručio je senator Mekejn.

Podsjetimo, nešto slično izgovorio je i nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton u maju prošle godine.

On je tada optužio ruskog predsjednika da pokušava da “ponovo uspostavi Veliku Rusiju”, i upozorio svjetske vođe da možda nemaju posla s osobom koja racionalno sagledava spoljnu politiku.

“Putin želi ponovno da uspostavi Veliku Rusiju, ali ne u terminima Hladnog rata, već carstva iz 19. vijeka”, istakao je Bil Klinton odgovarajući na pitanja tokom učestvovanja na godišnjem Fiskalnom samitu fondacije Piter G. Peterson.

Tada je rusko-američka novinarka Maša Gesen napravila referencu na Putinov govor u kojem je on jasno istakao da granice Rusije povučene nakon revolucije 1917. godine, trebaju da se preprave.

“Drugim riječima on postavlja modernu Rusiju kao nasljednika Ruskog carstva, kakvo je bilo u vrijeme ruskih careva”, napisala je Gesen.

Ona je dodala da Putin Ukrajinu ne vidi kao nezavisnu državu, već dio te zemlje vidi kao Rusiju, dok ostatak smatra zrelim za preuzimanje od strane drugih evropskih zemalja.

(CDM / Kurir)