Svijet 20.03.2021.

SEOBA: Stanovnici Pariza masovno napuštali grad uoči novog jednomjesečnog zaključavanja

ČITANJE: 1 minuta

Stanovnici Pariza su u petak u velikom broju napuštali francusku prestonicu uoči nove blokade čiji je cilj zaustavljanje porasta broja slučajeva korona virusa, piše britanski ”Gardijan”.

Nova ograničenja, koja je premijer Žan Kasteks najavio kasno u četvrtak, stupila su na snagu u ponoć između petka i subote i obuhvatila su oko trećine stanovništva zemlje, uključujući Pariz i nekoliko drugih regiona na sjeveru i jugu, prenose agencije.

Vlada je insistirala na tome da će novo jednomjesečno zaključavanje biti ograničenije od prethodna dva, s otvorenim školama i neograničenim vremeno za vježbanje na otvorenom.

Predsjednik Emanuel Makron je takođe danas insistirao da riječ „zaključavanje“ nije prikladna za opisivanje vladine strategije.

Ipak, mjere kojima se zabranjuje napuštanje pariske regije podstakle su mnoge da napuste Pariz i upute se u područja sa lakšim ograničenjima, poput Bretanje, jugozapadne obale Atlantika i Liona na jugoistoku.

Prema Nacionalnoj železnici, vozovi za te destinacije sada u potpunosti rezervisani nakon što su prethodnih petka imali 60-70 procenata popunjenosti.

(SB)

Oznake: Pariz