Vijesti 08.05.2020.

ŠERANIĆ: Bitno je da ostane trend zaraženosti do pet odsto

ČITANJE: 1 minuta

Za kontrolu trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj bitno je da se držimo trenda zaraženosti do pet odsto slučajeva od broja testiranih uzoraka, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. 

Kako ističe, sada se već gleda kako će se dalje testirati ciljana populacija, a kako bude završen fokus na rizične grupe iz prethodnog perioda.

– Gledaćemo gdje su druga potencijalna rizična mjesta, tako da ćemo nastaviti dalje sa tim aktivnostima, prije svega usmjerenim ka zajednici – kaže Šeranić, dodajući da testova u RS ima dovoljno.

Do sada je u RS urađeno ukupno 16.484 testova.

Govoreći o trenutnom omjeru aktivnih slučajeva i oporavljenih u RS, Šeranić ističe da će u narednom periodu rasti broj oporavljenih, slično situaciji koju smo već imali tokom aprila.

– Kada govorimo o broju oporavljenih, govorimo o dva negativna testa u toku 24 časa, koja vam potvrđuju da ste oporavljeni. Jednostavno sada ovaj ciklus koji smo imali i trend rasta zaraženih prošlog vikenda, kada  je bio vrhunac toka pojave broja zaražnih, će se odraziti kada bude prošlo tih 14 dana i kada budu imali dva negativna rezultata u toku 24 časa i onda će taj broj oporavljenih rasti – kaže on.

Identična situacija je bila, dodaje, u aprilu, kada smo imali rast broja aktivnih slučajeva u toku marta, a onda u aprilu, kako su prolazili oporavak, tako se povećavao i broj oporavljenih.

– Tako će se to izbalansirati i u narednom periodu – kaže ministar.

On ističe i da se već procjenuju aktivnosti i oko ukidanja vanrednog stanja, odnosno ide se u tom pravcu, a pripremaju se akti koji su potrebni da se ta procedura završi.

(Srpskainfo)

Oznake: Alen Šeranić