Vijesti 05.01.2022.

Šeranić: Blago pogoršanje epidemiološke situacije

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Aalen Šeranić izjavio je danas da je u posljednjih nekoliko dana u Srpskoj došlo do blagog pogoršanja epidemiološke situacije i pozvao građane da se vakcinišu jer je to najbolji način prevencije.

Šeranić je poručio da građani Srpske božićne praznike proslave u krugu najbližih.

“Treba da imamo obzira da ukoliko smo bolesni ili imamo određene simptome, da to odložimo i tako sačuvamo nas i naše bližnje”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, epidemiološke mjere su jasne i na snazi je vladina uredba čije sprovođenje će kontrolisati inspekcija.

Konstatujući da je pogoršana epidimiološka situacija u svijetu, posebno na sjevernoj hemisferi, te da je period akutnih respiratornih infekcija, Šeranić je izrazio očekivanje da će se poštivanjem epidemioloških mjera “uspjeti iskontrolisati sve ono što nas očekuje u narednom periodu”.

Povodom prvog slučaja flurone u Srpskoj, odnosno otkrivanja istovremeno virusa gripa i korone kod pacijenta iz Banjaluke, Šeranić je rekao da nije neuobičajeno da se udruže virusne infekcije u jednom domaćinu.

“To je bilo i prije, dešavaće se i sada, tako da je moguće i očekivati povećan broj i tih infekcija”, rekao je Šeranić.

On je naglasio da je i za jednu i za drugu infekciju važna vakcinacija.

(Srna, E.M)

Oznake: Alen Šeranić