Vijesti 02.12.2019.

ŠERANIĆ: Cilj – podržati lica sa invaliditetom u ostvarivanju prava

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je cilj resornog ministarstva da unaprijedi kvalitet života lica sa invaliditetom, te pruži podršku u ostvarivanju njihovih prava.

Šeranić je povodom obilježavanja 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima udruženja i organizacija lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj o aktuelnim temama koje se tiču unapređenja njihovog položaja.

“Plan nam je da u narednom periodu ojačamo udruženja osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou, te da organizujemo događaje čiji će fokus biti izrada lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja ovih lica”, rekao je Šeranić Srni.

On je naveo da je cilj ovih aktivnosti da se omogući realizacija određenih projekata u ovoj oblasti, u skladu sa drugim projektima lokalne zajednice.

“Ukoliko se realizuje projekat unapređenja i sanacije lokalnih saobraćajnica, tu postoji i osnova da se uvedu zvučni signali na semaforima, kao i neke druge olakšice koje osobama sa invaliditetom omogućavaju kvalitetniji život”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, koje će stupiti na snagu naredne godine.

Šeranić je naveo da je izmjenama i dopunama Zakona o socijalnj zaštiti predviđa veće lične invalidnine od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, a zavisiće od utvrđene visine fizičkog oštećenja.

“Pravo na ličnu invalidninu trenutno ostvaruju 4.802 korisnika u Srpskoj, a na dodatak za pomoć i njegu drugog lica 31.692 korisnika”, rekao je Šeranić.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suziće izrazio je očekivanje da će se izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kroz uvođenje prava na ličnu invalidninu, djelimično poboljšati položaj i članova ovog saveza.

“Jedna grupa naših članova ostala je bez ovog prava, te ćemo se zalagati da se pronađe rješenje i za te ljude, kako oni ne bi bili diskrimisani”, rekao je Suzić.

On je izrazio zadovoljstvo što se sve više podiže svijest društva i pojedinaca o problemima ovih lica, dodajući da dugogodišnji zahtjevi lica sa invaliditetom pronalaze svoje mjesto i u zakonodavstvu.

Generalna skupština UN je u oktobru 1992. godine usvojila rezoluciju kojom se 3. decembar proglašava Međunarodnim danom lica sa invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života ovih osoba podsticanjem međusobne saradnje i stvaranjem partnerstva među udruženjima osoba sa invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti.

(Srna)

Oznake: Alen Šeranić