ŠERANIĆ: Cilj – podržati lica sa invaliditetom u ostvarivanju prava

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je cilj resornog ministarstva da unaprijedi kvalitet života lica sa invaliditetom, te pruži podršku u ostvarivanju njihovih prava.

Šeranić je povodom obilježavanja 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima udruženja i organizacija lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj o aktuelnim temama koje se tiču unapređenja njihovog položaja.

“Plan nam je da u narednom periodu ojačamo udruženja osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou, te da organizujemo događaje čiji će fokus biti izrada lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja ovih lica”, rekao je Šeranić Srni.

On je naveo da je cilj ovih aktivnosti da se omogući realizacija određenih projekata u ovoj oblasti, u skladu sa drugim projektima lokalne zajednice.

“Ukoliko se realizuje projekat unapređenja i sanacije lokalnih saobraćajnica, tu postoji i osnova da se uvedu zvučni signali na semaforima, kao i neke druge olakšice koje osobama sa invaliditetom omogućavaju kvalitetniji život”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, koje će stupiti na snagu naredne godine.

Šeranić je naveo da je izmjenama i dopunama Zakona o socijalnj zaštiti predviđa veće lične invalidnine od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, a zavisiće od utvrđene visine fizičkog oštećenja.

“Pravo na ličnu invalidninu trenutno ostvaruju 4.802 korisnika u Srpskoj, a na dodatak za pomoć i njegu drugog lica 31.692 korisnika”, rekao je Šeranić.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suziće izrazio je očekivanje da će se izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kroz uvođenje prava na ličnu invalidninu, djelimično poboljšati položaj i članova ovog saveza.

“Jedna grupa naših članova ostala je bez ovog prava, te ćemo se zalagati da se pronađe rješenje i za te ljude, kako oni ne bi bili diskrimisani”, rekao je Suzić.

On je izrazio zadovoljstvo što se sve više podiže svijest društva i pojedinaca o problemima ovih lica, dodajući da dugogodišnji zahtjevi lica sa invaliditetom pronalaze svoje mjesto i u zakonodavstvu.

Generalna skupština UN je u oktobru 1992. godine usvojila rezoluciju kojom se 3. decembar proglašava Međunarodnim danom lica sa invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života ovih osoba podsticanjem međusobne saradnje i stvaranjem partnerstva među udruženjima osoba sa invaliditetom, te na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti.

(Srna)

PROFESOR SA BERKLIJA ZA “GARDIJAN”: Tramp je abdicirao, on više nije predsjednik SAD

Biće vam oprošteno ako niste primetili. Njegove verbalne bombe su glasnije nego ikad, ali Donald Tramp više nije predsednik Sjedinjenih Država, piše u svom autorskom tekstu za Gardijan profesor javne politike na Univerzitetu Berkli i bivši američki sekretar za rad Robert Rejh. “Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je

LJUTI ZBOG NOVALIĆA: SDA traži smjenu Gordane Tadić, glavnog tužioca BiH

Stranka demokratske akcije zatražila je smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić uz ocjenu da je pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića bilo “isključivo politički motivisano što je prvorazredni skandal”. – Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da pokrenu proceduru smjene Tadićeve sa pozicije glavnog tužioca zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u FBiH i zbog

TEGELTIJA: Pozivam SDA da prestane sa pritiscima i opstrukcijom istrage u aferi “Respiratori”

Nakon odluka Suda BiH o puštanju na slobodu Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića oglasio se i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, koji je kazao da se na pravosudni sistem vrše opasni i potpuno neprimjereni pritisci. “Povodom izjava i saopštenja koje proteklih nekoliko dana dolaze od visokih političkih predstavnika Stanke demokratske

ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Astronauti SpaceX-a i NASA spustili se na svemirsku stanicu (VIDEO)

Američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken pristali su u misiji NASA i SpaceX-a na svemirsku stanicu. Njihova Dragon kapsula koju je opskrbila i njome upravljala privatna tvrtka SpaceX Elona Muska pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Astronauti će morati pričekati da se završe provjere curenja i pritiska prije nego što se mogu iskrcati

PRIJEDOR: Obilježen Dan bijelih traka

U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, ali s ograničenim brojem učesnika zbog pandemije virusa COVID 19. Organizatori su bili Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija Kultura sjećanja, Oštra nula, Inicijativa “Jer me tiče” i Centar za mlade “Kvart”. Dan bijelih traka se organizuje u znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i

ŠERANIĆ: Dobili smo bitku sa epidemijom, ali virus se bori da preživi

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da korona virus nije najsmješniji virus na svijetu. Naprotiv, to je neprijatelj koji je nepoznat i koji se kao i ljudi, bori da preživi. “Proteklo je nešto više od dva mjeseca od početka borbe protiv epidemije virusa SARS CoV(Covid 19 je naziv za oboljenje

SIMIĆ: Humanizam pobjeđuje manipulacije

Ugledni poslovni čovjek i humanista Slaven Ristić, bez obzira na sve neistine pojedinih manipulatora neće se odreći svoje dobrote da pomaže one kojima je pomoć potrebna kao i svih proteklih godina do sada, naveo je Pero Simić. U kolumni za portal “Iskra” Simić je upitao “dokle smo kao narod dogurali ako su među nama najglasniji