Vijesti 14.07.2021.

Šeranić: Do kraja godine sve bolnice će biti “prijatelji beba”

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je da su četiri bolnice u Republici Srpskoj, uključujući Univerzitetski klinički centar /UKC/ u Banjaluci završile proces sertifikacije u okviru projekta “Bolnice prijatelji beba” i najavio da će do kraja godine taj proces biti završen i u preostalih šest bolnica.

“Kada je riječ o promociji dojenja, važno je reći da 99 odsto porodilja prihvati inicijativu da doji, što je vrlo važno, jer dojenje predstavlja osnovnu hranu i lijek za novorođenče”, rekao je Šeranić novinarima prilikom posjete Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a koja je prije tri godine akreditovana kao bolnica-prijatelj beba.

Šeranić je naglasio da je ovaj projekat vrlo važan za kvalitet zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi, te naveo da je dojenje jedan od prvih koraka u prevenciji gojaznosti.

U posjeti UKC-u, zajedno sa resornim ministrom, bila je i predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan, koja je navela da je dojenje najbolja investicija koju novorođenče može dobiti od majke.

“Posebno je važno da majke od samog rođenja doje djecu, jer time prenose na svoje dijete imunitet. Dokazano je da su djeca koja su dojena majčinim mlijekom mnogo zdravija od djece koje se hrane adaptiranim formulama”, rekla je Kan.

Ona je podsjetila da na ovom projektu zajedno rade Unicef u BiH, Institut za javno zdravstvo, UKC, te Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje zdravstvene zaštite Srpske.

“Ponosni smo što je UKC prvi akreditovan kao bolnica po mjeri beba i služi kao model”, istakla je Kan i podsjetila da je od 1. do 7. avgusta Svjetska nedjelja dojenja, kada je potrebno uložiti dodatne napore da se što više govori o značaju dojenja.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je ova sertifikacija još jedan dokaz da UKC radi po evropskim i svjetskim standardima.

“Nama cilj nisu samo gradnja bolnice i nabavka opreme, nego je naš prioritet edukacija kadra i nastavićemo s tim. U UKC-u se primjenjuju svi svjetski standardi kada je riječ o porodiljama i dojiljama”, dodao je Đajić.

On je napomenuo da su u toku pripreme regulative da bude otvorena prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj, za šta su sredstva obezbijeđena u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike.

Prilikom današnje posjete UKC-u, gosti su posjetili Porodilište i odjele Klinike za ginekologiju i akušerstvo gdje su porodilje.

(Srna, E.M)

Oznake: Alen Šeranić