Vijesti 22.10.2020.

Šeranić: Imaćemo komplikovanu situaciju ako se nastavi ovakav trend

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da je na dnevnom nivou visok stepen zaraženih virusom korona i kao primjer naveo da je u posljednja 24 časa u Srpskoj zaraženo 387 lica.

“Povećali smo broj testiranih uzoraka, što će biti nastavljeno. Situacija u bolnicama je takva da se povećava broj lica koji su u tretmanu. Imamo oko 350 lica koja su zbrinuta, a procjene ukazuju da ćemo imati komplikovanu situaciju ako se nastavi ovakav trend”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona.

On je istakao da je pred Srpskom veoma izazovan period i da će sutra biti sačinjena procjena trenutne situacije kako bi bile predložene dodatne mjere.

“Moraćemo preduzeti aktivnosti koje će se odnositi na iskorištavanje dodatnih kapaciteta, ali i biti spremni na soluciju kojom se podrazumijeva preraspodjela bolnica, što bi značilo da ih polovina bude za liječenje zaraženih pacijenata, a pola za redovne pacijente ili da sve bolnice budu kovid, što će zavisiti od situacije”, rekao je Šeranić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /UKC/ Vlado Đajić apelovao je na stanovnike da poštuju propisane mjere u borbi protiv virusa korona i naveo da je u posljednja dva dana u UKC primljeno 50 zaraženih pacijenata.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je najveći broj zaražnih lica iz Banjaluke.

(Srna)