Vijesti 07.08.2020.

Šeranić: Naredne sedmice plan vakcinacije

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je danas u Banjaluci da bi Srpska već tokom naredne sedmice trebalo da definiše plan sa procjenama i prioritetima u vezi sa brojem lica koje je potrebno vakcinisati protiv virusa korona.

Šeranić je rekao novinarima da će u fokusu biti zdravstveni radnici, lica starija od 65 godina koja imaju različite vrste komorbiditeta i još neke ciljne grupe, što će definisati Institut za javno zdravstvo.

On je rekao da će se, shodno tom planu vakcinacije, projektovati sve što je potrebno, te da će Srpska aplicirati i kod evropskog mehanizma za nabavku medicinskih sredstava i opreme.

“Očekujemo da se objavi da li će se vakcina primati u jednoj ili dvije doze, koju vrstu imuniteta će ostavljati i koliko dugo, kada će eventualno biti potrebno raditi revakcinaciju, da li će vakcina biti jednodozna ili multidozna, da li će biti potrebna propratna medicinska sredstva…”, rekao je Šeranić.

On je konstatovao da se Srpska sada priprema da u skladu sa planom organizuje i ustanove za trenutak kada vakcine protiv virusa korona budu došle.

“Postojaće mogućnost obavezne vakcinacije za one za koje procijenimo da je to potrebno i tu je zakonodavstvo jasno. Oni koji budu imali kontraindikacije neće biti u obavezi da se vakcinišu”, rekao je Šeranić.

(Srna)