Vijesti 05.02.2019.

ŠERANIĆ: Nemamo epidemiju gripa, dodatne vakcine neće pomoći

ČITANJE: 3 minute

Broj osoba koje su kod nas do sada prijavljene da boluju od oboljenja sličnih gripu je ispod jedan odsto u odnosu na cijelu populaciju, tako da ovo još nema epidemijski karakter, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. 

– Ako bi se i desila situacija da razmišljamo o proglašenju epidemije gripa, javnost treba da zna da sve mjere koje se sprovode u epidemiji zapravo treba da se sprovode i u vremenu kada nije proglašena epidemija. Zato ponovo pozivam sve građane da obrate pažnju na redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u prostorijama u kojima boravi više ljudi – kaže Šeranić.

Po njegovim riječima, zdravstvene ustanove uz to, po sopstvenoj procjeni, mogu da zabrane ili ograniče posjete u bolnicama, posebno da osobe koje su već u bolnici zbog drugih oboljenja ne bi bile izložene i gripu i na taj način se pogoršalo njihovo stanje.

On ističe i da nabavka dodatnih vakcina protiv sezonskog gripa i vakcinisanje u ovom trenutku, kada je sezona gripa na vrhuncu, nemaju smisao.

– Vakcinacija protiv gripa ima smisla u periodu prije početka sezone gripa, u oktobru i početkom novembra, odnosno od 40. sedmice u toku godine, jer vam je za razvoj imuniteta nakon vakcine koju primite potrebno dvije do tri sedmice. S obzirom na to da se mi sada nalazimo u periodu kada je vrhunac gripa, i da se očekuje da se do kraja februara na neki način završi ovaj vrhunac, nema smisla da se sad nabavljaju bilo kakve vakcine ili vakciniše stanovništvo, jer su potrebne te dvije-tri sedmice za razvoj imuniteta. U tom periodu osoba može i da se razboli od gripa, po nismo dobili ništa – objašanja Šeranić.

Dodaje da su ove vakcine u RS nabavljene protekle jeseni za osobe koje boluju od hroničnih oboljenja, a iskorištene su i sve doze koje su nabavljene za potrebe stanovnika koji su željeli da ih sami kupe i vakcinišu se protiv gripa.

Podsjeća i da osobe koje su do sada umrle, a imale su grip, nisu bile vakcinisane. Važno je, dodaje on, i da u Srpskoj za sada nema ugrožene djece.

– Uglavnom su to osobe starije životne dobi, koje su već oboljele od drugih oboljenja, kao što su hronične opstruktivne bolesti pluća, određeni maligniteti ili određene mišićno-distrofične bolesti. Nažalost, oboljeli su i od gripa, i upravo grip daje smrtne ishode kod takvih osoba. Još ako te osobe nisu vakcinisane, onda su simptomi kod njih dosta teži – kaže Šeranić.

Slična situacija je, ističe, sa Hrvatskom i Rumunijom, koje su u Evropi najizloženije trenutno i prijavljuju najveći broj oboljelih od gripa.

Virus gripa H1N1 javljao se i u nekim prethodnim sezonama, ali u ovoj godini izaziva dosta teške komplikacije, posebno kada se situacija uporedi sa prošlogodišnjom, kada je bila predominacija virusa tipa B, koji ne izaziva tako teška stanja.

(Srpskainfo)

Oznake: Alen Šeranić