Politika 21.10.2022.

Šeranić: Neusvajanje budžeta ugrozilo bi primanja korisnika i plate radnika

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić upozorio je da bi eventualno neusvajanje budžeta Srpske za narednu godinu i prelazak na privremeno finansiranje, zbog neobjavljivanja rezultata izbora, ugrozilo primanja više desetina hiljada socijalnih korisnika i zdravstvenih radnika.

Šeranić je naglasio da bi posebno upitna bila nabavka rizičnih, bioloških i lijekova za rijetka oboljenja, s obzirom da se to finansira iz republičkog budžeta.

“Određene političke igre koje vode pojedinci i stranke direktno guraju ruku u džep građana i onemogućavaju liječenje u narednoj godini, što je nedopustivo”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da bi oko 7.000 korisnika lične invalidnine dobilo manje invalidnine, da bi privremenim finansiranjem bilo oštećeno i oko 30.000 korisnika tuđe njege i pomoći, oko 4.000 korisnika novčanih naknada socijalne zaštite, a više od 15.000 zdravstvenih radnika bi u prosjeku primali manje plate od 200 do 300 KM.

Šeranić je poručio da cirkus u vezi sa potvrđivanjem rezultata izbora za predsjednika Republike Srpske treba da prestane i da je ubijeđen da će biti potvrđeno ono što je utvrđeno preliminarnim rezultatima.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da bi neusvajanje budžeta otežalo i funkcionisanje prosvjete, ali i ustanova kulture.

“U obrazovanju i kulturi imamo 23.000 zaposlenih. Ovo je krajnje ozbiljna situacija i riječ je o očigledno kreiranim događajima koji idu na štetu građana Republike Srpske. Treba da se zapitamo koje su zapravo namjere i da učinimo sve da Srpska nastavi da funkcioniše”, naglasila je Trivićeva.

(Srna)