Vijesti 21.06.2021.

Šeranić: Nosićemo maske u bolnicama i poslije pandemije

ČITANJE: 2 minute

Nošenje zaštitne maske je najbolja mjera prevencije protiv korone. Razmišljamo da sa aspekta kontrole širenja virusa maske ostanu trajno u zdravstvenim ustanovama, gdje je potencijalno najveći rizik od širenja zaraze, bez obzira na to da li je riječ o pacijentima ili medicinarima.

Rekao je to ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić u intervjuu za Glas Srpske, naglasivši da bez obzira na to što su nam nakon godinu i po dana pandemije maske vjerovatno i dosadile, one pomažu u suzbijanju prenošenja virusa.

“Vjerovatno ćemo ih zadržati u zatvorenom prostoru i u narednom periodu dok ne bude dostignut adekvatan nivo procjepljenosti, ne samo u Srpskoj, već i u regionu”, rekao je Šeranić.

“Nalazimo se u fazi stabilizacije. Brojevi pokazuju da je mnogo manje zaraženih na dnevnom nivou i hospitalizovanih u bolnicama sa težom kliničkom slikom. U svim lokalnim zajednicama je manje-više ista situacija”, istakao je Šeranić.

U Interviju Šeranić dodaje da vakcinacija jeste jedan od najboljih alata za kontrolisanje epidemije, a da li ćemo se zadržati na jednocifrenim brojevima to svakako zavisi i od mutacije virusa i trenutne situacije u pojedinim zemljama. Veći broj vakcinisanih omogućiće da se mjere ipak relaksiraju i da idemo ka nekim normalnijim tokovima života. Odziv na vakcinaciju u Srpskoj je odličan i idemo dalje u tom pravcu.

“Imali smo niz sastanaka kada je riječ o toj temi i s obzirom na to da je Evropska komisija izdala preporuke kako “kovid” pasoš treba da izgleda, Srpska je gotovo spremna da izdaje ta dokumenta. Ostalo je da budu usaglašeni još neki tehnički detalji. Sličnu formu tog obrasca mi već izdajemo. To je zdravstveni, a ne identifikacioni dokument. Bez obzira na različite inicijative, Srpska neće pristati ni na kakav prenos nadležnosti u tom procesu”, istakao je ministar zdravlja.

(E.M)

Oznake: Alen Šeranić