Politika 25.09.2021.

Šeranić o navodima o medicinskom kiseoniku: Stanivukovićeve izjave nepromišljene i neodgovorne

ČITANJE: 3 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić apelovao je na građane da ne uzimaju u obzir nepromišljene i neodgovorne izjave pojedinaca o tome kako šteti kiseonik koji se koristi niz godina u zdravstvenim ustanovama i koji samo čini dobro ljudima.

Šeranić je upitao ko će biti odgovoran kada pacijenti skinu maske i ne žele da se liječe, a ljekari treba da ih uvjere da im je to nužna pomoć.

– Ovakvim smišljenim spinom omalovažena je i bačena pod noge medicinska struka i to zarad čega!? Zarad lične promocije i stavaranja političke hajke što je cilj onakve vrste nastupa i zamjene teza. U najmanju ruku to je neodgovorno da ne znajući uopšte o čemu govorite, vi sasvim slobodno dajete ocjene o kiseoniku koji se koristi za spas ljudskih života – istakao je Šeranić u izjavi za Srnu.

On je naglasio da građani mogu sami da procjene koliko su te tvrdnje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića zlonamjerne i to ne prema njemu, Vladi Republike Srpske, politici ili stranci, već upravo prema građanima čime pričinjavaju ogromnu štetu samim pacijentima.

– Jedna je stvar dovoditi u pitanje registraciju djelatnosti neke firme, a potpuno druga da na osnovu plasiranja nepotpunih informacija i ubacivanja čistih insinuacija dovedete u zabludu stotine pacijenata, koji se možda u ovom trenutku bore za život, i članova njihovih porodica. Baciti sumnju i paniku i na taj način direktno ugroziti zdravlje pacijenata kao što je juče urađeno u najmanju ruku je neozbiljno i nepromišljeno – istakao je Šeranić.

On je naglasio da su se zdravstveni radnici u bolnicama već suočili sa situacijom da moraju porodicama i pacijentima objašnjavati da ih liječe, a ne da im čine nažao i da svoj posao rade odgovorno i profesionalno bez prestanka, posebno u posljednje skoro dvije godine.

– Nadležne ustanove i institucije su već dale sve informacije i objasnili da se za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji ispunjava sve norme. Molim građane da, kada se informišu o liječenju, a terapija kiseonikom jeste liječenje, to čine isključivo slušajući struku i samo struku. Jedino struka može o tome govoriti i to se u javnom zdravstvu ne može dovoditi u pitanje – poručio je ministar zdravlja Srpske.

Kada je riječ o korišćenju kiseonika, naglasio je Šeranić, treba pozvati ljude kojima je taj kiseonik bio neophodan i prijeko potreban, koji im je spasio živote.

– Ti ljudi najbolje znaju koliko im taj kiseonik pomaže u situacijama kada se bore za vazduh, a onaj koji nije vidio čovjeka kako se bori za vazduh onda stvarno ne zna šta priča – zaključio je Šeranić.

Stanivuković je juče izjavio da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a “koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika”.

(Srna/A.M.)

Oznake: Alen Šeranić