Vijesti 28.10.2020.

Šeranić: Odgovornim ponašanjem i striktnim poštovanjem mjera onemogućiti prenos virusa

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će se trendovi pogoršanja epidemiološke situacije nastaviti u bliskom periodu, ali da je potrebno odgovornim ponašanjem, odnosnom striktnim poštovanjem mjera, što prije onemogućiti prenos virusa korona u zajednici.

“Molim stanovništvo da bude u tom pogledu odgovorno i nadam se da ćemo u narednom periodu ograničiti epidemiju koja ima svoj početak, vrhunac i silaznu putanju”, rekao je Šeranić u obraćanju na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

On je rekao da u zdravstvenom sistemu postoje odgovarajući planovi borbe sa virusom za naredna tri mjeseca, da je taj sistem opskrbljen ličnom zaštitnom opremom, te da će se i dalje raditi na opskrbi testovima.

“Povećali smo znatno broj i nivo dnevnih testiranja”, rekao je Šeranić.

On je konstatovao da se u posljednje tri sedmice u Srpskoj bilježi rapidan skok broja zaraženih te da se, kako vrijeme prolazi, smanjuje broj oporavljenih u odnosu na broj oboljelih.

Šeranić je rekao da se, nažalost, povećava i broj pacijenata u bolnicama, kao i broj preminulih.

“Ipak, Srpska se nalazi u srednjoj grupi zemalja kada je riječ o ukupnom broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Taj broj je u posljednjih 14 dana je 346 i znači da smo u grupi sa Poljskom, Hrvatskom, Portugalom…”, rekao je Šeranić.

Omn kaže da se u proteklih šest sedmica broj hospitalizovanih popeo na 546, a bio je ranije oko 180.

“Trenutno je na respiratorima 26 pacijenata u Srpskoj. Na planu onih koji su bili izliječeni, a koristili respiratore imamo realativno dobre rezultate”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je broj životno ugroženih porastao za 7,5 odsto, sa teškom kliničkom slikom za 19 odsto, a sa srednje teško kliničkom slikom za 58 odsto.

“Ovi trendovi ukazuju da je veliki broj lica na liječenju zbog čega se reorganizuju kapaciteti bolnica s ciljem da se maksimalno iskoriste, te da se obezbijede dodatni i kada je riječ o otvaranju kovid bolnica ili iskorištavanju, na primjer, srednjoškolskih centara ili banja”, rekao je Šeranić.

On je dodao da se radi na tome da se obezbijedi adekvatan zdravstveni kadar koji će njegovati oboljele.

(Srna)

Oznake: Alen Šeranić