Vijesti 03.03.2021.

Šeranić: Period oslikan solidarnošću i požrtvovanošću

ČITANJE: 1 minuta

Proteklih godinu dana oslikano je solidarnošću i požrtvovanošću, to je bila godina u kojoj smo svi izašli iz zone svog konfora, rekao je za “Nezavisne novine” Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

On je ocijenio da je zanimljivo da je od tog 5. marta 2020. godine, kada je u RS potvrđen prvi slučaj virusa korona, nešto što je bilo imaginarno i daleko u Kini, postala naša stvarnost.

“Srećom, mi smo se već početkom prošle godine, u januaru i februaru, pripremali za određene scenarije pojave virusa korona, a shodno pripremama već 5. marta smo mogli da odgovorimo najbolje što smo mogli i da kontinuirano odgovaramo na izazove koji su uslijedili”, rekao je Šeranić.

Dodao je da su ti odgovori prije svega podrazumijevali reorganizaciju zdravstvenog sistema, ali i sistema socijalne zaštite.

“To je podrazumijevalo raspoređivanje kapaciteta unutar samih domova zdravlja i bolnica. Podrazumijavali su obavezu Vlade RS i Republičkog štaba da pomognu zdravstvu i zdravstvene ustanove milionima KM”, kazao je Šeranić.

Dodao je da je tih godinu podrazumijevalo da virus korona nije samo pitanje zdravstva, već i prosvjete, kulture, sporta itd. te da je epidemija pokazala veliku solidarnost zdravstvenih radnika. Ocijenio je da su u novonastaloj situaciji i mediji odigrali značajnu ulogu. Kazao je da se nada da će u narednih godinu dana epidemija, uz dostupna sredstva, biti stavljena pod kontrolu.

(E.M)

Oznake: Alen Šeranić