Vijesti 24.07.2020.

ŠERANIĆ: Pratimo oporavak pacijenata i broj lica u bolnicama, u pojedinim opštinama moguće i oštrije mjere

ČITANJE: 1 minuta

U bolnicama u Republici Srpskoj trenutno se nalazi 249 lica oboljelih od virusa korona. To je broj koji je u zadnje vrijeme konstantan, rekao je za RTRS ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je dodao da je konstantan i broj lica koji su priključeni na respiratore i da se uglavnom kreće od 10 do 11.

“Svi ostali pacijenti koji su hospitalizovani uglavnom imaju obostranu upalu pluća i primaju redovnu terapiju koja im pomaže”, dodao je ministar.

Kaže da prema podacima koje dobija iz svih bolnica u Srpskoj, pacijenti koji se brže oporave puštaju se kući gdje nastavljaju svoj oporavak.

Šeranić je naglasio da je omogućeno liječenje svim pacijentima kojima je ono neophodno.

“Što se tiče parametara, u Srpskoj se s obzirom na opterećenje zdravstvenog sistema, prati broj lica koji su u bolnicama, kao i dužina oporavka pacijenta, nakon napuštanja bolnice njegovo se zdravstveno stanje prati kroz primarnu zdravstvenu zaštitu. U te parametre, dodao je, ulaze i lica koja su zdravstveno ugrožena, kao i njihova strarosna struktura i iz koje opštine dolaze. To nam služi da vidimo na koji nači lokalni štabovi mogu da donesu i restriktivnije mjere od onih koji su trenutno na snazi”, istakao je Šeranić.

(N.S/ Banjaluka.net)