ŠERANIĆ: Radićemo na usavršavanju naših zdravstvenih radnika u Kini

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da je početak izgradnje nove zgrade bolnice važan dan za Doboj i zdravstveni sistem Srpske, te da će Vlada sa kineskim partnerima nastaviti ulaganja u infrastrukturu i opremu u bolničkom sektoru.

 

“To će biti savremena ustanova smještena na jednoj lokaciji koja će moći da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu ove regije”, naveo je Šeranić.

On je istakao da će nova zgrada bolnice u Doboju imati oko 27.000 metara kvadratnih korisnog prostora.

“Radićemo i na edukaciji, obrazovanju i usavršavanju naših zdravstvenih radnika u Kini da bismo imali nove zdravstvene usluge u Srpskoj”, rekao je Šeranić.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da je izgradnja nove zgrade bolnice u Doboju prvi takav kineski projekat u Republici Srpskoj, BiH, ali na Balkanu, i izrazio uvjerenje da će, kao i Termoelektrana u Stanarima, biti primjer odlične saradnje Kine i Srpske.

On je uvjeren da će kineska kompanija “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” realizovati projekat izgradnje nove bolnice u Doboju na vrijeme i prema najvišim standardima.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je za podršku Vladi Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za početak realizacije jednog od kapitalnih projekata u ovom gradu.

“Grad Doboj i regija dobijaju savremenu bolnicu i siguran sam da će svi radnici imati bolje uslove i opremu za rad, a građani bolje zdravstvene usluge”, rekao je Jerinić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a, koju će prema principu “ključ u ruke” graditi “Čajna sinofarm internešnel korporejšn”.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Osim centralnog objekta, predviđena je izgradnja i tehničkog objekta.

Sva odjeljenja i službe projektovani su u skladu sa evropskim standardima, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

(Srna)

ČEKRLIJA (PDP): Ako budu mijenjali Ustav FBiH, formirati novu cjelinu od srpskih opština

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je neophodno da, u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH, sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton budu prekomponovani i od njihovih dijelova načinjena posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. On tvrdi da se uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih

Potpuna obustava saobraćaja od pijace prema Rebrovcu

Na dionici magistralnog puta od pijace prema Rebrovcu u Banjaluci na snazi je višečasovna potpuna obustava saboraćaja, povodom današnjeg otvaranja novoizgrađenog kružnog toka kod poslovnog objekta “Delta planet”. Potpuna obustava saobraćaj na ovoj dionici na snazi je do 13.00 časova, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. (Srna)

POČELO PROLJEĆNO ČIŠĆENJE GRADA Iznesite krupni otpad!

Proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počela je danas i svi sugrađani će u narednih mjesec dana imati priliku da na predviđena mjesta iznesu sav krupni otpad, izuzev građevinskog. Akcija će u prvom dijelu, od danas do 3. aprila biti organizovana na području gradskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa i seoskih mjesnih zajednica koje

Saznajemo: Stanivuković nije predao peticiju protiv poskupljenja vode

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković nikada nije predao peticiju protiv poskupljenja vode u Banjaluci, iako je 6. februara ove godine izveo performans ispred Gradske uprave tvrdeći da predaje peticiju sa navodnim potpisima 3.000 Banjalučana, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je zvanično potvrđeno u Skupštini grada, peticija sa navodnim potpisima nikada nije stigla do njih niti im je predana

OKONČANA ISTRAGA PROTIV LAŽNIH POŠTARA Prevaranti iz Srbije građanima podvaljivali poštanske sandučiće

Policija i banjalučko tužilaštvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Srpskoj prodavali poštanske sandučiće pod izgovorom da su radnici “Pošta Srpske“.  Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvesno je da li će i kada početi suđenje optuženim

Dijabetičari predali 11.500 potpisa za život s manje boli

Inicijativa “Za život s manje boli” prikupila je više od 11.500 potpisa podrške i predana je nedavno u Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH. Naime, grupa građana “Libre BiH” odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa, te oboljeli od dijabetesa tipa 1 pokrenuli su inicijativu s ciljem da se osiguravanjem

Samo 36 ulica nazvano po ženama

Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi. Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U