Vijesti 24.05.2024.

Šeranić: Rezolucija doprinijela razjedinjavanju u BiH, regionu i svijetu

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici još jedan neuspio pokušaj koji je doprinio razjedinjavanju BiH i pokazao da su međunarodni poredak i međunarodno pravo u potpunosti srušeni.

“Rezolucija je samo doprinijela još većem razjedinjavanju u BiH, u Crnoj Gori, regionu, razjedinjavanju u cijelom svijetu”, rekao je Šeranić Srni.

On je naveo da su o rezoluciji najbolje govorili predstavnici svojih država na zasjedanju u UN, te pomenuo predstavnike Konga i Nikaragve koji su zapitali sve u svijetu hoće li biti rezolucije i o drugim, različitim vrstama zločina počinjenim širom svijeta.

“Takav neuspješan događaj ne vodi pomirenju, to su govorili predstavnici mnogih država i mnogi su se iz tog razloga i uzdržavali od glasanja”, rekao je Šeranić.

Kada je riječ o matematici, on kaže da je svima jasno da za usvajanje rezolucije ne postoji ni blizu natpolovična većina.

“Sa aspekta glasanja pokazuje se da to ni u kojem slučaju nije ono što su međunarodni sponzori ove rezolucije očekivali, dok se s druge strane otvara velika Pandorina kutija koja će biti izazov za sve u svijetu”, ocijenio je Šeranić.

Potpredsjednik Vlade Srpske ističe da su pri donošenju rezolucije prekršene mnoge procedure, izmijenjena su pravila glasanja u UN, te ukazuje na kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Vrijeme će pokazati u kom pravcu će se ići i šta će se raditi, generalno u svijetu, a Republika Srpska je juče na sjednici Vlade jasno dala naznake kako planira da se ponaša u ovoj situaciji i mislim da će se to morati na neki način ispoštovati i uzeti u obzir”, rekao je Šeranić.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.