Vijesti 14.05.2021.

ŠERANIĆ SA SINDIKATOM: Planirano povećanje plata u zdravstvu za pet odsto

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić upoznao je predstavnike sindikata sa planovima za povećanje plata radnika u zdravstvu u iznosu od pet odsto, na način da se razdvoje platni razredi medicinskih i nemedicinskih radnika.

To bi bilo urađeno po prethodno usaglašenim aktivnostima Radne grupe za analizu i usaglašavanje izmjena zakona o platama zaspolenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, prenosi Srpskainfo.

O modelima povećanja plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, ministar Šeranić je razgovarao sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

– Takođe, ministar je predstavnike sindikata upoznao sa novim modelima uvećanja naknada za dežurstva, kao i razdvajanje kategorija aktivne od pasivne pripravnosti, što će sve biti regulisano novim Zakonom o platama zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva RS. Zakon će biti dostavljen na uvid sindikatima, a potom upućen u Narodnu skupštinu RS – navodi se u saopštenju i dodaje da je ministar predložio učesnicima sastanka da se uključe u definisanje preraspodjele raspoloživih sredstava za povećanje plata u zdravstvu, ukoliko smatraju da bi na taj način obezbijedili pravedniju raspodjelu u odnosu na linearno povećanje plata svim zaposlenima u zdravstvenom sektoru.

(SB)

Oznake: Alen Šeranić