Vijesti 01.03.2021.

Šeranić: Srpska počinje masovnu vakcinaciju

ČITANJE: 1 minuta

Dolaskom kontigenta od 20.000 ruskih vakcija “Sputnjik ve” Republika Srpska konačno može da počne sa masovnom vakcinacijom, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da su ranije postojale naznake da bi Srpska mogla dobiti i veći broj vakcina od ovoga koji će danas stići u Banjaluku, ali su se pojavili problemi kod proizvođača zbog nedostatka bočica za pakovanje vakcina na tržištu.

“Mi u narednom periodu očekujemo kontinuitet u isporuci vakcina što nam omogućava da izvršavamo plan vakcinacije od kojeg ne odstupamo”, naglasio je Šeranić.

On je napomenuo da je do danas vakcinisano oko 3.600 medicinskih radnika iz Srpske, koji su vakcinisani u medicinskim ustanovama u Srpskoj i Srbiji.

“Ova količina vakcina koja danas dolazi biće namijenjena završetku vakcinisanju prve kategorije ljudi, a to su medicinsko osoblje u kovid odjeljenjima i zaposleni u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem starih lica. Nakon toga krećemo sa vakcinacijom druge kategorije, a to su osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima”, istakao je Šeranić za RTRS.

On je dodao da su osobe koje su ranije redovno primale vakcinu protiv gripa i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju indikativna kategorija koja spada u narednu grupu stanovništva koja bi trebalo da se vakciniše.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Srpskoj postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju i naglasio da se nada da će svi koji to žele, biti vakcinisani u narednom periodu.

(Srna, E.M)

Oznake: Alen Šeranić