Vijesti 15.05.2020.

ŠERANIĆ: U pripremi protokol za istraživanje kolektivnog imuniteta u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

U Srpskoj je u pripremi protokol za serološka testiranja u smislu kolektivnog imuniteta na virus korona i prisustva antitijela, ali ona nisu još počela, potvrdio je minista zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

– U pripremi je protokol za to istraživanje i Medicinski fakultet u Foči rukovodi time, a dati su već i komentari na to, a sarađuje se i Medicinskim fakultetom u Banjaluci – kaže ministar.

Kada je u pitanju testiranje na prisustvo virusa korona, koje se u Srpskoj provodi već više od dva mjeseca, on podsjeća i da će se sada ući i u veliko testiranje studenata na virus korona, te da očekuje da imamo tri do pet odsto osoba koje nemaju simptome, a pozitivne su na virus i treba očekivati  i da ćemo imati rast broja potvrđenih slučajeva u skladu sa tim.

– Ali nije više stvar u tome koliko nas ima bez simptoma, već koliko nas ima teško oboljenje. To opterećuje sistem. A mi prateći to, gledamo da spriječimo prenos na one koji su najugroženiji i to je fokus našeg rada – kaže Šeranić.

Po njegovim riječima, nemoguće je testirati sve ljude kod ovakvih respiratornih virusa, a to nije ni preporuka.

– Ali ćemo gledati da ako se negdje prepozna da je to potencijalno mjesto za širenje virusa, kao što smo govorili za pojedince lokalne zajednice, da onda aktivnije radimo tu – kaže Šeranić

(Srpskainfo)

Oznake: Alen Šeranić