ŠERANIĆ: U Srpskoj postoji dobar okvir za razvoj stomatologije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je večeras da u Srpskoj postoji dobar okvir za razvoj stomatologije i da privatni i javni partneri zajedno daju pečat stomatološkoj djelatnosti, kako u očuvanju zdravlja, tako i u istraživačkom smislu, gdje Republika Srpska brzo napreduje.

“Zamajac svakako jesu medicinski fakulteti, kako u Banjaluci tako i u Foči i Zavod za stomatologiju. Pred nama se otvara nekoliko novih projekata koji se tiču stomatologije, prije svega sa aspekta zdravstvenog turizma i stomatološke usluge, što predstavlja veoma važan okvir za ovu vrstu djelatnosti”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvao svečanoj sjednici Skupštine Komore doktora stomatologije Srpske.

On je dodao da više pažnje nego do sada treba posvetiti oralnom zdravlju djece u Srpskoj i naglasio da će preventivni programi koji bi u tom slislu bili sprovođeni narednih godina, doprinijeti mnogo boljoj oralnoj higijeni stanovništva.

Predsjednik Komore doktora stomatologije Srpske Saša Dabić rakao je da ova grana medicine veoma brzo napreduje, dodavši da je zadatak Komore da prati sva ta dostignuća i da pokuša da učestvuje u formiranju novih podzakonskih i zakonskih akata kako bi bio stvoren normalan pravni okvir u kojem će takva stomatologija moći funkcionisati.

On je dodao da ništa ne bilo moguće bez podrške Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske gdje su dobili priliku da kroje sopstveni zakon o djelatnostima u zdravstvu, dodavši da je to korak u budućnost i da će taj zakon Srpsku približiti EU.

Profesor Medicinskog fakuteta u Foči Nikola Stojanović, koji je dobitnik nagrade “Veliki pečat” Komore doktora stomatologije Srpske, rekao je da ova nagrada predstavlja zadovoljstvo, ali i satisfakciju da je njegov rad prepoznat.

On smatra da nije zadovoljavajuće stanje kada je riječ o oralnom zdravlju stanovništva, te je naglasio da je Srpskoj neophodan nacionalni projekat oralnog zdravlja, gdje bi bila stvorena nacionalna studija na osnovu koje bi došli do relevantnih podataka i mogli da planiramo preventivne programe.

(Srna)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i