Vijesti 19.01.2021.

Šeranić: Vakcina besplatna i na doborovoljnoj osnovi

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić istakao da bi u Srpsku uskoro mogle da stignu ruske vakcine protiv virusa korona.

Šeranić je naglasio da će vakcinacija biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi. Građani koji budu vakcinisani dobiće potvrdu da su primili vakcinu.

On je podsjetio na Kovaks program odakle se očekuje isporuka vakcina za BiH i Srpsku.

Kaže da još SZO nije dala preporuke u vezi sa putovanjima, kao i da se još ne zna dužina trajanja imuniteta poslije vakcine.

Šeranić je naveo i da će biti obezbjeđeni svi uslovi za vakcinisanje protiv korone, uključujući edukaciju medicinskih radnika i adekvatno skladištenje vakcina.

Dodao je da će biti praćene eventualne neželjene reakcije poslije vakcine, a što je i obaveza Ministarstva zdravlja. On kaže da nijedna vakcina ne bi otišla u upotrebu da nije bezbjedna, prenosi Srpskainfo.

Od građana se očekuje da informacije traže od nadležnih institucija.

Šeranić je istakao da će u narednom periodu biti pojačane inspekcijske kontrole na skijalištima.

Republika Srpska, prema njegovim riječima, može biti zadovoljna trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je potvrdio da će biti obezbjeđen hladni lanac za vakcine.

Institut će krajem januara započeti edukaciju zdravstvenih radnika koja, kako kaže Zeljković, ne bi trebalo da traje dugo.

(A.M)

Oznake: vakcina