Vijesti 15.02.2021.

Šeranić: Vakcinacijom zdravstvenih radnika štiti se i zdravstveni sistem

ČITANJE: 3 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je veoma važno da zdravstveni radnici prvi prime vakcine protiv virusa korona kako bi bio zaštićen zdravstveni sistem Srpske i ljudi koji rade u kovid odjeljenjima i najizloženiji su zarazi.

Govoreći o dogovorenoj vakcinaciji 2.100 prijavljenih zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji, koju je danas najavio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šeranić je rekao da su za to ponuđene tri lokacije.

“Zdravstvene ustanove će snositi troškove prevoza, kolege iz Srbije će nas obavijestiti gdje će koja ustanova biti raspoređena, kako bismo olakšali transport lica i ubrzali proces vakcinacije”, rekao je Šeranić za RTRS.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva i primanje vakcine i revakcinaciju zdravstvenog radnika.

“Pošto postoji mogućnost vakcinisanja 5.000 lica iz Srpske u Srbiji, biće prošireni spiskovi za vakcinaciju tako da će biti ponuđena vakcinacija svim licima koja rade sa pacijentima i pružaju zdravstvene usluge”, pojasnio je on.

Šeranić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za donaciju i dodao da je zahvaljujući tome stvorena mogućnost da vakcinacijom bude obuhvaćen veći dio zdravstvenog sistema Srpske.

Govoreći o dopremanju određenog broja vakcina do kraja ovog mjeseca, Šeranić je rekao da su dobavljači i sami proizvođači u Rusiji najavili 100.000 doza što bi bilo iskorišćeno za masovniju vakcinaciju.

“Počećemo vakcinaciju stanovništva prema onim kategorijama koje smo definisali u planu vakcinacije – lica starija od 65 godina, kao i ona lica koja boluju od različitih hroničnih oboljenja i oni su prva grupa koju ćemo pozvati kroz određenu aplikaciju i kol-centar koje ćemo imati”, naglasio je Šeranić.

Govoreći o cijeni vakcina i troškovima, on je rekao da je proces nabavke jednostavan, transparentan, te da je definisan zakonom.

“Nabavku može da izvrši samo veledrogerija i ona sprovodi cijeli postupak. Što se tiče same nabavke ruske vakcine, dvije doze ruske vakcine koštaju 19,90 dolara ili oko 32 KM. Na to onaj ko nudi vakcinu, shodno obavezi koju je imao da definiše i ponudi, dužan je da transportuje vakcinu iz Rusije do Banjaluke, da odradi transport unutar same Srpske, da osigura transport i čuvanje vakcine”, pojasnio je on.

Šeranić je naveo da je veledrogerija obavezna i da odradi i posao vezan za carinu i poreze, tako da je cijena od nešto više od 57 KM u odnosu na 32 KM sav taj trošak.

“Mi smo svu obavezu samog čuvanja, dopremanja i distribucije vakcine prebacili na samu veledrogeriju. Na taj način smo osigurali da će, ukoliko se nešto desi sa vakcinama, trošak snositi sama veledrogerija”, rekao je Šeranić.

Šeranić je naglasio i da su pokrenute aktivnosti na nivou BiH da se retroaktivno vrati i PDV i da postoji odluka koja je vezana samo za vakcine koje se nabavljaju putem međunarodnih sporazuma.

“Ukoliko uspijemo, taj trošak ćemo uspjeti da anuliramo. Kada pomnožimo tu cijenu sa brojem doza koje su došle, to sa PDV-om iznosi nekih 13,6 miliona KM i sve je jasno i transparentno”, naveo je on.

Kada je riječ o nabavci vakcina iz “Kovaks” mehanizma, Šeranić je rekao da je to nabavka određena količina “Fajzerovih” vakcina i Srpska je ispunila sve preduslove za njihovo čuvanje.

“Definisani su jasni temperaturni režimi. Što se tiče ruske vakcine, ona se čuva na minus 18 do minus 20 stepeni i to je ono što veledrogerije imaju kao obavezu”, naveo je Šeranić i naglasio da uska vakcina može da bude odmrznuta samo dva časa.

On je naveo da će građani imati obavezu da dan prije vakcinacije potvrde svoj dolazak da bi se znao tačan broj i da bi bila na raspolaganju odgovarajuća količina na samoj lokaciji, jer kada se vakcina odmrzne ona se mora i upotrijebiti.

(Srna, E.M)