Vijesti 05.09.2020.

Šeranić: Vakcinu u Srpskoj očekujemo u prva tri mjeseca iduće godine

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi Srpska u prvom tromjesečju naredne godine mogla da dobije vakcinu protiv virusa korona i da bi u prvom naletu bilo potrebno 400.000 doza.

Šeranić je ne očekuje da će vakcina u ovoj godini biti dostupna za širu i masovniju upotrebu, jer je izazov što se u veoma kratkom vremenu mora proizvesti veliki broj vakcina.

“Republika Srpska radi na tome da koliko je moguće što prije dođe do vakcine i da stanovništvo dobije takvu vrstu zaštite”, istakao je Šeranić.

On je dodao da je to stav i Republičkog štaba za vanredne situacije da se što je prije moguće uz povoljnije uslove dođe do vakcine, te napomenuo da su pregovori išli i sa Istokom i Zapadom i da će se vidjeti gdje će se na kraju završiti.

Šeranić je rekao da je sadašnje vrijeme pokazalo koliko imunizacija generalno ima značaj, jer sa vakcinom djeluje direktno na uzročnike bolesti.

Ministar zdravlja Srpske je pojasnio da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da je potrebno minimum da se vakciniše 20 odsto stanovništva.

“Prvi turnus vakcinacije obuhvatiće najugroženije osobe, oboljele od hroničnih bolesti, i zdravstvene radnike s ciljem održavanja zdravstvenog sistema, ali i druga lica koja obavljaju određene javne poslove”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao sinoć za ATV da je Institut za javno zdravlje Republike Srpske razvio plan vakcinacije u vezi sa virusom korona.

(Srna)