Region 11.08.2020.

ŠERIF IZ PERUŠIĆA: Uhapšen načelnik opštine u Lici, zbog koza pucao na maloljetne Rome

ČITANJE: 5 minuta

Umjesto nedjeljne večeri u obiteljskom okruženju, načelnik ličke opštine Perušić Ivica Turić je, kako doznaje Jutarnji list, završio u policijskoj postaji u svojstvu osumnjičenika.

Povod privođenju je navodni okršaj s obitelji Amić, koja prvog čovjeka općine tereti da je pucajući iz pištolja ugrozio živote dvojice dječaka, sina i unuka Nade Amić dok su bili na njivi preko puta kuće u Studenačkoj ulici.

Iz PU ličko-senjske su nam tek kratko rekli da je policija postupala u Perušiću i da je kriminalističko istraživanje u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti iz prijave.

Zamjenik načelnika općine Mihael Kurteš potvrdio nam je da je Turić uhićen, ne skrivajući pritom iznenađenje.

– Ne znam što se točno dogodilo. Mogu samo reći da je načelnik Turić još uvijek pod ingerencijom policije. Da ima problema sa zakonom, doznao sam u nedjelju navečer kada me nazvao odvjetnik kojeg je angažirala obitelj Turić i samo to mi je kratko priopćio. A što je bilo to u nedjelju između njega i te obitelji, ne znam. Ne mogu ništa prejudicirati dok se istraga ne okonča i sve se ne utvrdi pa ćemo onda dati izjavu – kaže za Jutarnji Mihael Kurteš. Na upit zna li ima li Turić ikakvo oružje, Kurteš o naoružanju saznanja nema.

Istraga u tijeku

Dok se čeka dovršetak kriminalističkog istraživanja nad Turićem kako bi se čula i njegova strana priče, načelnikova obitelj, kako su nam poručili iz njegova restorana Albatros, ne želi davati izjave. Zato nam je Nada Amić, majka 12-godišnjeg dječaka i baka 10-godišnjaka s početka priče ispričala svoju stranu te kaže kako se prestravila kad je čula pucnje.

– Još sam pod šokom. Bilo je oko podne, kuhala sam ručak i s terase kuće vidjela da su nam koze pobjegle iz tora na brdo nekih 150 metara dalje. Rekla sam sinu i unuku da ih skupe kako ne bi činile štetu na zemlji iako je to pokošena livada bez usjeva. No tad je po ulici projurio crni džip i skrenuo na livadu koju je kotačima krenuo orati. Vozio je ludo i stao 10-ak metara od djece. Najednom se začuo pucanj koji je odjeknuo selom. Djeca su počela skičati. Bio je to grozan cik. Istrčala sam iz kuće prema njima, a oni su vikali: ‘Mama, ubi nas’. Djeca su otrčala, a džip je stao pred mene. Vozač je spustio prozor. Iz njega su izlazili bijes i ljutnja. Sklopila sam ruke i rekla: ‘Gospodine načelniče, to ste vi? Pa umalo mi ubiste djecu’. Na to mi je odgovorio: ‘I tebe ću’, pritom držeći crni pištolj u ruci koju je ispružio van skroz do mene. Onesvijestila sam se – tvrdi Nada Amić kojoj su u pomoć pritekli sin i susjed te je unijeli u kuću. Načelnik općine koji je prema tvrdnjama Amićeve navodno tri puta zapucao je, pak, netragom nestao.

– U dvorištu sam se probudila mokra jer su me polijevali vodom. Stotinjak susjeda koji su čuli pucnjeve se okupilo oko mene dvorištu jer su mislili da sam ubijena. Svi su vidjeli da je načelnik vozio ludo. Zvala sam policiju koja je došla te su mi rekli da odem prvo na Hitnu jer mi je bilo i dalje loše. Nakon pružene pomoći sam s mužem odvela u postaju sina i unuka na razgovor – kaže nam još Amić. Na upit je li načelnik što rekao djeci kad im se približio na brdu i zapucao, otkriva da im je “ponavljao psovke i da bježe ća jer da će ih ubiti”.

Pokvareni odnosi

Amić je svjesna, dodaje, da su ga možda koze na zemljištu iziritirale, no naglašava da to nije način da se na problem ukaže.

– Ne znam načelnikove namjere ni što ga je zapravo razljutilo. Koze su završile na zemlji za koju sam doznala da je od više vlasnika među kojima je i on. Ali nije bilo nikakve štete. S načelnikom smo u dobrim odnosima inače bili. Za njega smo i glasali na izborima. Ne živimo od socijalne pomoći niti od ikakvih davanja već doprinosimo općini kao dobrostojeća obitelj. Nekad smo imali problema sa zakonom. Bili smo i po medijima da smo tobože držali roba, ali sve je na tome stalo. Uhitili su nas i pustili nakon par dana i od tada ništa od optužbe jer smo optuženi lažno – zaključuje Nada Amić.

Mještani Perušića s nevjericom prepričavaju događaj.

– Ivica pucao? Pa to je presmiješno. Nije nasilan i neopravdano ga se naziva lokalnim šerifom. Invalid je i jedva hoda, gdje god ide, ide autom. No, o obitelji koja ga optužuje svašta se može reći. Uostalom, kroz medije su već svi mogli doznati o njima – kažu nam Turićevi prijatelji, tvrdeći kako “Amićeve životinje prečesto zalutaju na tuđa zemljišta”. Ishod kriminalističkog istraživanja bit će poznat danas.

(SB/banjaluka.net)