Magazin 06.04.2016.

“Šerijatska sela” u BiH: Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice napustio je zemlju i pridružio se IDIL-u

ČITANJE: 2 minute
slapnica
Radikalni islamisti su pronašli novo utočište u Bosni. Oni regrutiraju borce, promovišu džihad i propovjedaju fundamentalno tumačenje islama, piše njemački list Spiegel.

Priču počinju u mjestu Donja Slapnica kod Velike Kladuše, odakle je 21-jednogodišnji Ibro Ćufurović koji je napustio Bosnu i Hercegovinu i pridružio se IDIL-u.

Skoro ništa nije ostalo od Ibre, samo jedna fotografija iz djetinjstva na kojoj je dječak uredno počešljan.

ibro

Fotografiju sa sobom nosi njegov otac Šefik.

Prije nego što je Ibro napustio BiH kako bi se pridružio IDIL-u 2014. godine, pocijepao je sve svoje slike. Njegova interpretacija vjere podrazumijeva da je gledanje slika zabranjeno ljudima.

Njegov otac Šefik (58) redovno posjećuje prijatelje iz Donje Slapnice, kako bi napunio mobilni telefon i mogao gledati fotografiju sina.

otac

Šefik živi u maloj trošnoj kući nadomak sela, bez struje i sa vanjskim toaletom.

Ibro Ćufurović rođen je 1995. godine i jedan je od 200 do 300 osoba koje su napustili BiH, kako bi se pridružili IDIL-u na ratištima u Siriji ili Iraku. Jedan je od najtraženijih terorista na svijetu.

Među njima su i Bajro Ikanović, koji je dugi niz godina zapovjednik najvećeg trening kampa u sjevernoj Siriji i Nusret Imamović, vodeći član fronta Nusra u Siriji, grupe povezane s Al Kaidom.

BiH se, kaže američki ekspert za Balkan i bivši zaposlenik NSA John Schindler, smatra sigurnom kućom “za radikale”, a sada je sjedište “stabilne terorističke infrastrukture”. To je onaj dio koji nije strogo hijerarhijski, ali ipak predstavlja egzistencijalnu prijetnju fragmentirane republike.

Prema nalazima Ministarstva sigurnosti BiH, municija koja se koristila u napadu na satirični magazin Charlie Hebdo u januaru prošle godine je bila iz naše zemlje. Takođe, neka vrsta oružja koja se koristila u napadu IDIL-a na Pariz, 13. novembra, bila je iz proizvodnje bivše Jugoslavije.

Oko 30 Bosanaca i Hercegovaca izgubilo je živote na ratištima na Bliskom istoku, a 50 ih se sigurno vratilo kući, piše Spiegel.

(Klix)