Vijesti 26.11.2020.

SEROLOŠKO ISPITIVANJE U SRPSKOJ: Na kolektivni imunitet do sada testirano oko 300 građana

ČITANJE: 1 minuta

Od početka studija o serološkim ispitivanjima do sada je prikupljeno oko 300 uzoraka od građana, a prve rezultate o kolektivnom imunitetu na virus korona možemo očekivati krajem godine, potvrdili su ovo za “Nezavisne” sa medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, koji zajedno sa Institutom za javno zdravstvo RS sprovode ovo ispitivanje.

Do sada su uzorci uzeti u Banjaluci i fočanskoj regiji, sutra počinje uzorkovanje u Laktašima, Kozarskoj Dubici i Prijedoru, a sljedeće sedmice na redu su sarajevsko-romanijska, bijeljinska i dobojska regija.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, rekao je za “Nezavisne” da je do sada u Banjaluci uzeto oko 100 uzoraka, te da će se od danas početi sa uzimanjem uzoraka i na području opština Laktaši, Kozarska Dubica i Prijedor.

Dodao je da će nakon toga studija početi i u Čelincu i Kotor Varošu, te dalje sukcesivno na području cijele zapadne Republike Srpske.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, u razgovoru za “Nezavisne” rekao je da je do sada u opštinama koje pokriva ovaj fakultet uzeto oko 200 uzoraka, to jeste oko 60 porodica je do sada učestvovalo u ovoj studiji.

Ispitivanja se vrše na osnovu metode slučajnog uzorka, a kako kaže Bokonjić, odziv porodica koje učestvuju u studiji je dobar.

Preliminarni rezultati ispitivanja trebalo bi da budu gotovi do Nove godine.

(N.S/ Banjaluka.net)