Vijesti 18.11.2020.

Serološko testiranje stanovništva danas u naseljima Starčevica i Petrićevac

ČITANJE: 1 minuta

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci danas će u naseljima Starčevica i Petrićevac početi serološko testiranje stanovništva, izjavio je dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić.

On je za RTRS rekao da porodični ljekari nasumično biraju lica za testiranje.

“Nakon telefonskog poziva, pristanak na testiranje je dobrovoljan za lica koja žele da znaju da li imaju antitijela na virus korona” rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, ovo je projekat Medicinskog fakulteta u Foči i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, uz saradnju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, te podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije.

Škrbić navodi da su u međuvremenu sredstvima Vlade Republike Srpske kupili uređaje i dodatnu opremu za serološka ispitivanja, i za Foču i za Banjaluku, dok su kolege iz SZO obezbijedile dovoljan broj seroloških kitova neophodnih za analitiku.

Istakao je da je već urađeno 150 testiranja zaposlenih na Medicinskom fakultetu, kao i studenata.

– Možemo reći da imamo i prve rezultate, koji su nekada očekivani, a nekada ne, i koji pokazuju da su neka lica imala kontakte, međutim, ne znaju da su bila zaražena. Svakako, lica bez simptoma su najinteresantnija za ispitivanje – izjavio je Škrbić.

(A.M/Banjaluka.net)