Vijesti 15.11.2017.

Sertifikati za 70 edukatora kursa “Napredna reanimacija novorođenčeta”

ČITANJE: 2 minute

Kurs “Napredna reanimacija novorođenčeta”, koji je održan u Univerzitetskom kliničkom centru RS, obuhvatio je 70 polaznika iz porodilišta i dječjih odjeljenja u RS, a predavači su bili najstručniji ljekari i sertifikovani treneri iz SAD zajedno sa domaćim ljekarima.

Inicijatori kursa su Odjeljenje intenzivne njege i terapije Klinike za dječje bolesti UKC RS i Sekcija neonatologa RS. Ljekari neonatolozi, pedijatri, anesteziolozi, ginekolozi i medicinske sestre koji su učestvovali dobili su sertifikate te tako postali edukatori.

Obuka je izvršena prema posljednjim preporukama Američke akademije za pedijatriju i Američkog udruženja kardiologa, a održavanje je omogućila humanitarna organizacija “Crkva Isusa Hrista Spasitelja” iz SAD.

“Ustanova je odlična, a učenici brzo uče. Imali smo 11 lokalnih sposobnih trenera, oni su uradili većinu posla s učenicima, a prednost je učenje na maternjem jeziku”, rekao je Mark Andervud, šef Neonatološke klinike na Univerzitetu u Sakramentu.

Dodao je da im je cilj bio obezbijediti opremu, osposobiti lokalne trenere koji će sami obaviti posao s učenicima, te da svaka ustanova u RS uspostavi svoj trening, da po rođenju bebe dobiju potrebnu reanimaciju.

“Što više vježbamo s lutkom, veća je vjerovatnoća da ćemo biti uspješniji s pravim bebama”, kaže Andervud.

Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS, rekao je da domaći kadar ima potpuno iste metode koje se koriste na klinikama u svijetu.

“Ne radimo samo na svojim kadrovima u UKC RS već podižemo zdravstveni kvalitet u RS, jer oni tako uče i postaju edukatori. Naši ljudi su bili instruktori, a kolege iz SAD su bili supervizori i nisu imali primjedaba”, rekao je Stevandić i dodao da asfiksija godišnje u svijetu odnese tri miliona života, dok je kod nas ta brojka mnogo manja.

Vesna Novaković, šef Odjeljenja intenzivne njege i terapije Klinike za dječje bolesti UKC RS, rekla je da se velika smrtnost novorođenčadi u svijetu javlja upravo zato jer nisu imali pomoć reanimacije.

“Mi se možemo pohvaliti da je nama ta reanimacija dostupna, jer radimo na savladavanju pravilnih tehnika reanimacija”, kazala je Novakovićeva.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti, zahvalio je kolegama na opremi.

(Nezavisne)