Politika 24.04.2016.

Šešelj: Da narod izabere najbolje

ČITANJE: 3 minute
seselj3

Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj izjavio je da su izbori koji se danas održavaju u Srbiji izuzetno važni za zemlju i poručio da će narod biti najbolji sudija.

Šešelj je ukazao da je najveća opasnost koja danas prijeti Srbiji i srpskom narodu promjena Ustava po nalogu velikih sila, čemu će se radikali suprotstaviti ukoliko dobiju prostor da odlučuju.

Govoreći o očekivanjima SRS, Šešelj je rekao da bi radikali željeli da sami osvoje 50 odsto glasova i da narodu pokažu šta je prava vlast koja brani njegove interese.

“Malo je to vjerovatno, ali ako mi ne možemo preko 50 odsto onda bismo željeli da budemo najjača stranka pojedinačno u parlamentu. Možda je i to na ovim izborima nerealno, ali je naš treći cilj da osvojimo 84 poslanička mandata, da niko bez nas ne bi mogao da mijenja Ustav Srbije”, poručio je Šešelj.

Lider SDS-a Boris Tadić izjavio je da nakon današnjih izbora očekuje više demokratije u Srbiji jer je, kako je rekao, nedostatak demokratije ono što danas najviše ugrožava zemlju.

“Sinoć sam u Obrenovcu video 80-tak pripadnika nekih navijačkih grupa koji su otvoreno prietili predstavnicima opozicije što lijepi izborne plakate po tom gradu. To svjedoči o karakteru trenutne vlasti i da Srbija srlja u ponor, ako se ovo nastavi”, rekao je Tadić.

Dosadašnji predsjednik Skupštine Srbije i visoki funkcioner Srpske napredne stranke /SNS/ Maja Gojković izjavila je da očekuje da će na ovim izborima građani izabrati Vladu koja će nastaviti sa sprovođenjem reformi.

“Ubjeđena sam da ćemo nakon ovog mandata, ako građani izaberu listu `Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje` formirati stabilnu Vladu koja će do 2020. godine omogućiti građanima Srbije da žive po evropskim standardima”, rekla je Gojkovićeva.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da očekuje da današnji dan bude praznik demokratije u Srbiji i da Srbija nastavi da ide naprijed putem kojim nekoliko godina ide i koji je jedini i pravi put.

On je nakon glasanja u Osnovnoj školi “Kralj Petar Prvi” rekao novinarima da taj put može da donese mnogo boljeg ne samo sadašnjim, nego i generacijama koje dolaze i na koje u dosadašnjem periodu očigledno niko nije mislio.

“Želim uspjeh svima koji su se kandidovali i učestvovali u trci, ali želim uspjeh Srpskoj naprednoj stranci”, poručio je Nikolić.

On je dodao da očekuje da političke strasti danas utihnu zato što je potrebno omogućiti građanima Srbije da iskažu svoju volju i da većina odluči šta želi u naredne četiri godine.

Otvaranjem glasačkih mjesta u 7.00 časova u Srbiji su jutros počeli vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori.

Građani Srbije i državljani Srbije u dijaspori i na Kosmetu biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

(Agencije)