Region 24.05.2022.

ŠEŠELJ POZVAN U HAG Lider SRS mora da se pojavi na saslušanju 1. jula

ČITANJE: 1 minuta

Vojislav Šešelj i još sedmoro sadašnjih i bivših članova tima za pomaganje odbrane lideru SRS, dobili su poziv iz Haškog tribunala.

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj potvrido je da mu je policija uručila poziv da dođe na saslušanje pred istražiteljima Haškog tribunala. Poziv je stigao i za sedmoro sadašnjih i bivših članova tima za pomaganje Šešeljeve odbrane pred Haškim tribunalom.

Naime, osam državljana Srbije haški istražitelji žele da ispituju o navodnom “kršenju pravilnika o neobjelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svjedoka”.

Na spisku su Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović.

Šešelj je naveo da će se najvjerovatnije odazvati pozivu.

Poziv na saslušanje je na svom Tviter nalogu potvrdio i bivši visoki funkcioner SRS, Nemanja Šarović. On je naveo da nije želio da primi poziv, jer nije bio napisan ćirilicom.

Haški istražitelji namjeravaju da razgovore sa sadašnjim i bivšim članovima Šešeljevog tima obave krajem juna, a sa Šešeljem prvog jula.

Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio skoro 12 godina, do novembra 2014. Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale (nasljednik Haškog tribunala), usvojivši djelimično zahtjev Tužilaštva, osudilo je 11. aprila 2018. Vojislava Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine, piše Blic.

Pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, Vojislav Šešelj nije se vraćao da služi izrečenu kaznu.

(A. S.)