Vijesti 29.05.2022.

Šest medalja za inovatore iz BiH, Banjalučanima dva zlata i jedno srebro

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Asocijacije inovatora BiH, među kojima su trojica Banjalučana, dobili su četiri zlatne i dvije srebrne medalje na 14. izložbi inovacija EVROINVENT koja je održana u rumunskom gradi Jašiju.

Građevinski inženjer Pero Petrović iz Banjaluke dobio je zlatnu medalju za metalni kanalni propust, koji se postavlja transferzalno na makadamske puteve, a zlato je dodijeljeno i njegovom sugrađaninu Zoranu Dujakoviću, svjetski priznatom stručnjaku za speleologiju i ronjenje, koji je predstavio “podvodni punjač gasnih i tečnih sredstava”.

Dragana Janković iz Sarajeva dobila je zlatnu medalju za “cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i srebrenu za “kalup za izlivanje tankih uzoraka”, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Obje inovacije odnose se na cementne materijale, na građevinsku naučnu disciplinu u kojoj je Jankovićeva stekla naučnu titulu magistra u SAD.

Profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli Fikret Alić nagrađen je zlatnom medaljom za “fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter” koji je namijenjen prinudnom, ali pouzdanom zagrijavanju različitih fluida.

Od šest promovisanih inovacija, tri su iz Banjaluke: Zoran Đoković, specijalist u kulinarstvu, dobio je srebrnu medalju za “instant šejk napitak” – osvježavajući napitak od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Druga srebrena pripala je Husniji Kapiću iz Cazina za “CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala”.

(Srna)