Region 15.12.2022.

Šesti dan barikada na sjeveru KiM, Vlada Srbije odlučuje o slanju zahtjeva Kforu

ČITANJE: 2 minute

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto. Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Kosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. Krizni štab u Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni. Vlada Srbije danas će odlučivati o slanju zahtjeva Kforu da se obezbijedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Srbi ostaju na barikadama, u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije. I ova noć na sjeveru KiM protekla je mirno, prenosi RTS.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donijela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gdje se on nalazi. To se sada, kako kaže, provjerava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savjetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. Razgovor je, kako kaže, bio iskren i korektan.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa predsjednikom Srbije razgovarao o situaciji na KiM, te da se traži političko rješenje za uklanjanje barikada.

S druge strane, Gabrijel Eskobar je za RTS rekao da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Predsjednik Vučić ranije je najavio da će Vlada Srbije u četvrtak donijeti odluku o slanju zahtjeva Kforu da se obezbijedi prisustvo srpskih snaga na sjeveru KiM.

Juče je održana sjednica Kriznog štaba sa koje je poručeno da građani ostanu istrajni ali suzdržani.

(N.M.)