Vijesti 11.03.2016.

Šestogodišnja Tea se s osmijehom bori protiv bolesti

ČITANJE: 3 minute
TEA
Teto, hoćete li me to opet bocnuti, ove godine najčešća je rečenica koju u bolnici izgovara šestogodišnja Tea Musić iz Banjaluke, koja od novembra prošle godine boluje od akutne limfoblastne leukemije.

Tea se liječi u grupi visokog rizika i jedna od mogućih opcija liječenja je transplantacija koštane srži, te je potrebno oko 100.000 KM. Liječenje ove djevojčice se zasniva na tri hemoterapijska bloka po tri mjeseca, a trenutno se prvi blok privodi kraju.

Ova hrabra djevojčica koja je prošle godine u septembru postala prvak Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Dragočaju umjesto igre u školskom dvorištu i učenja sa drugarima, sada, kako kaže njen otac, teško hoda, a aktivnosti obavlja uz stalnu pomoć i nadzor roditelja.

Tea je bila zdravo dijete koje je svakodnevno šetalo do škole, nije imala većih zdravstvenih problema sve do polovine novembra kada joj je na desnoj preponi iskočio limfni čvor.

– Prvo smo posumnjali da su ona i mlađi brat Marko malo potukli, pošto su hiperaktivni, ili da se negdje udarila, a nakon što treći i četvrti dan nije to nije prolazilo, odveli smo je do doktora, gdje smo uradili nalaz kod hematologa, jer su oni odmah posumnjali o čemu se radi, budući da su pronašli neke simptome koji su karakteristični za tu bolest. Nakon dva dana s tim nalazima i nalazom koštane srži otišli smo za Beograd gdje su nam i potvrdili da Tea ima leukemiju- priča nam otac Edin.

Dijagnoza i nužnost bolničkog liječenja djeteta bili su veliki šok za porodicu.

– Stanje je trenutno malo bolje nego što je bilo. Ali, zbog hemoterapije koje se moraju provoditi često joj zna biti mučno, a podložna je i brojnim upalama. Nakon što primi terapiju vratimo je kući, ali znalo se dešavati da joj naglo pozli pa je moramo vraćati u bolnicu- govori Edin.

Dodaje da je Tea veoma hrabra i da izdržava veoma dobro pojedine terapije.

– Svjesna je da je bolesna, da joj kosica spada, ali opet ona to dobro prihvata, smije se i skoro sve zna o svojoj bolesti kao i o intervencijama koje je pregrmjela. Čak ima i osmijeh kad joj vade krv- ističe Tein otac.

Nakon još dvije terapije u prvom hemoterapijskom bloku koje ima da primi, ovoj djevojčici slijedi pauza od liječenja na 15 dana, kada bi trebalo da odu u Beograd da joj se uradi kateter, odnosno cjevčica kojom će dalje da prima hemoterapije.

– Tea je pozitivna, vedra djevojčica, ima podršku školskih drugara, drži se- priča otac Edin i objašnjava da troškove hemoterapije pokriva osiguranje, ali da alternativna sredstva, ishrana i put do Beograda koštaju. On je zahvalio svima koji su im do sada pomagali.

Humanitarni broj 1412

Humanitarni broj 1412 aktivan je do kraja marta za pomoć u liječenju Tei Musić.

Svi koji mogu da pomognu maloj Tei da pobijedi ovu tešku bolest donacije mogu uplatiti na sljedeće račune:

Žiro-račun: 567-242-59000819-47 Sberbank Banjaluka na ime majke: Adrijana (Novak) Musić-Pajić.

Za uplate iz inostranstva-devizni račun: IBAN: BA3956724254144244190 S.W.I.F.T. code: SABRBA2B, na ime majke: Adrijana (Novak) Musić-Pajić

(NN)