Politika 11.01.2023.

Sevlid Hurtić će biti ministar za ljudska prava BiH, a Denis Šulić ga mijenja u Vladi Srpske

ČITANJE: 1 minuta

SNSD i SDP su danas usaglasili stavove u vezi s pozicijom ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu”, potvrđeno je za Klix.ba.

Ranije je predsjednok Republike Srpske Milorad Dodik predložio da ovu poziciju zauzme SNSD-ov Denis Šulić, međutim, kako su tada tvrdili iz “osmorke” (sada šestorke), oni su se ovakvoj odluci usprotivili zbog čega je danas odlučeno da Hurtić zauzme ovu poziciju.

Do ovakve situacije je došlo zbog zahtjeva “osmorke” da Edin Forto (Naša stranka) bude ministar prometa, a s obzirom na to da dolazi iz reda ostalih, ministar za ljudska prava i izbjeglice je morao biti Bošnjak iz Republike Srpske.

Denis Šulić će, kako navode, ne Hurtićevo mjesto u Vladu Republike Srpske kao ministar turizma.

SNSD će prijedlog poslati predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto, a ona će Hurtićevo ime uputiti SIPA na provjeru.

Tri kandidata za pozicije ministara koje pripadaju Bošnjacima nisu dostavljena na provjere, a čeka se i na provjeru kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Kandidati SNSD-a odranije su poznati. Ministar finansija BiH biće Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac. Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Što se ministara iz reda hrvatskog naroda tiče, mostarski advokat Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova službeno Dubravka Bošnjak, aktuelna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.