Magazin 02.05.2016.

Sezona matura: Roditelji će izdvojiti i više stotina maraka

ČITANJE: 2 minute
maturanti
Bliži se kraj školske godine četvrtim razredima srednjih škola čiji učenici ovim činom završavaju svoje obavezno obrazovanje. Sa školskim obavezama završavaju 10. maja, a to će svečano proslaviti maturskom večeri u ugostiteljskim objektima.

Većina škola organizovala je tradicionalno maturske večeri u različitim ugostiteljskim lokalima.

Osim što će roditelji platiti troškove organizovane proslave koja uključuje muziku, piće i jelo, moraće izdvojiti dodatni novac za pripreme (odjeća, cipele, šminka i frizura).

Za odjeću i do 600 KM

U radnjama gdje se prodaje odjeća i obuća već su aktuelni popusti za maturante. Popusti se kreću do 30 posto, a neki butici su pripremili posebne ponude po nižim cijenama.

Tako se cijene haljina kreću od 45 KM do 500 KM, dok preko internet prodaje možete pronaći haljine po cijena od 30 KM do 180 KM. Muška odijela poznatih modnih brendova mogu se kupiti po cijeni od 200 do 600 KM, a neki od njih nude uz to i cipele, kaiš i košulju. Ukoliko se odlučite na šivanje, najjeftinije odijelo košta oko 100 KM.

“Prodaja je već uveliko krenula. Kao i svake godine i ove se traže tzv. sirena haljine, a najtraženija boja je tamno plava, mada to zavisi sve od ukusa. Za veliku maturu traže se duge, a za malu kratke haljine. Kod nas su cijene od 120 do 160 KM”, kazala nam je vlasnica jednog butika.

Ukoliko kupujete samo obuću, povoljnije će proći djevojke jer one mogu naći svečane cipele na petu po cijeni od 50 do 200 KM, a ukoliko se odluče kupiti ih na pijaci, cijene se kreću od 30 do 60 KM. Muškarci za cipele moraju izdvojiti od 90 do 200 KM.

Uljepšavanje oko 100 KM

Djevojke za frizuru moraju izdvojiti od 20 do 50 KM, zavisno šta žele, a ako je u pitanju nadogradnja kose, cijena prelazi i 200 KM. Za svečano šminkanje cijene se kreću oko 50 KM, s tim da je cijena veća ukoliko se radi nadogradnja trepavica i tetoviranje obrva. Nadogradnja noktiju ili manikura koštaju od 10 do 30 KM.

Tu je i nakit za koji se može izdvojiti i nekoliko stotina maraka, ali ako se djevojke odluče na jeftiniju varijantu, mogu izdvojiti i između 20 i 50 KM.

“Doći sa stilom”

Svake godine učenici se odluče i na iznajmljivanje automobila ili limuzina. Cijena limuzine je oko 150 KM, dok cijena automobila zavisi od kompanije do kompanije, ali se uglavnom kreću od 40 KM pa naviše.

Svake godine imamo i pojedine primjere gdje se maturanti odreknu skupocjenih haljina i odijela, te novac doniraju u humanitarne svrhe. Radi se o maturantima koji najčešće odluče da dođu u običnim majicama i farmerkama, kako bi novac poklonili siromašnima.