Vijesti 12.09.2016.

Sezona radova u punom jeku: Banjalučani majstore čekaju i po mjesec dana

ČITANJE: 2 minute

Iako su oglasi prepuni reklama za razne građevinske i druge usluge zbog toga što je sezona gradnje u punom jeku, građani koji se odluče za renoviranje stana ili kuće na majstore čekaju i po mjesec dana.

Najviše se, prema riječima građana, čeka na keramičare, a ukoliko neko odluči raditi kupatilo ili kuhinju, treba više od mjesec dana ranije rezervisati firmu ili samostalnog izvođača.

Pored toga, liste čekanja su velike i za restauraciju stana, zatim fasade, moleraj, postavljanje parketa, laminata ili zidarske usluge. Zbog obimnog posla građani se žale da ima i onih majstora koji se prihvate posla i papreno ga zacijene, ali ga odugovlače jer uporedo ugovaraju više poslova.

Banjalučanki Nevenki B. renoviranje kupatila pretvorilo se u pravu noćnu moru jer, pored toga što je dvadesetak dana tražila majstora, radovi su trajali skoro mjesec dana.

“Svakog majstora električara, vodoinstalatera i keramičara sam pojedinačno tražila, jer i pored silnih oglasa nemoguće je bilo naći nekoga ko sve zajedno obavlja. Dođu pa ih nema po nekoliko dana jer odu raditi kod nekog drugog i tako su odugovlačili skoro mjesec dana. Možete li zamisliti šta znači mjesec dana biti bez kupatila u stanu sa troje djece”, kazala je ona za Nezavisne novine.

Da su majstori preopterećeni poslom potvrdio je i keramičar Goran Gruban, koji kaže da posljednja tri mjeseca ima toliko posla da većinu mora da odbije.

“Sezona je u punom jeku i posla je tri puta više nego što mogu stići odraditi. Zakazujem ljude unaprijed po dvadesetak dana”, pojasnio je Gruban.

Dodao je da je udarna sezona počela prije tri mjeseca, kad majstori, u stvari, najviše i rade. Takvi poslovi tražiće se još kratko i onda, kako dodaje, nastaje stagnacija.

Cijene po metru kvadratnom

Postavljanje keramike 7-12 KM Moleraj od 1 do 1,5 KM Malterisanje od 10 do 12 KM Postavljanje parketa od 2 do 4 KM Demit fasade od 24 do 40 KM Rigips plafon od 5 do 10 KM Rigips pregrade od 8 do 15 KM.

(nezavisne.com)