Biznis 23.05.2016.

Sezonci ostaju praznih ruku

ČITANJE: 2 minute

 

Poslovi okopavanja, a kasnije branja raznih kultura najzastupljeniji su od proljeća do kraja jeseni, a šansu za zaradu u tome vide brojni nezaposleni, studenti, ali i srednjoškolci.

U sezoni, kada je berba voća u punom jeku voćari za dan berbe plaćaju između 30 i 40 maraka, plus hrana i prevoz. Sudeći prema prvim procjenama, kiše, hladnoća i mraz mogli bi da smanje obim posla, a samim tim i dnevnice koje vjerovatno neće prelaziti 30 KM.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da radnici već sada zovu u strahu da će ostati bez posla, jer je mnogima to jedina šansa za zaradu. Dodaje da najviše sezonskih radnika dolazi sa juga Srpske, iz Trebinja.

“Najviše sezonskih radnika angažujemo u sektoru voćarstva, a s obzirom na to da je mraz uništio skoro 2.000 hektara i da pojedinih vrsta voća neće biti ni za pekmez, mnogi radnici koji su godinama dolazili kod nas, ostaće bez posla”, rekao je Dojčinović.

Kaže da se nešto bolja situacija može očekivati na teritoriji Semberije i Majevice.

“Tu se šljiva dosta dobro drži, mada su zasadi nešto manji, pa većinu poslova obavljaju članovi porodice i ne angažuju sezonce”, istakao je Dojčinović.

Posla za sezonske radnike već sada ima na području Lijevče polja. Poljoprivrednik Duško Banjac kaže da je u toku iznošenje rasada na njive, a za desetak dana počeće i vađenje mladog krompira.

“Posla u poljoprivredi ima tokom cijele godine. Kad je riječ o sadnji povrća, jedan hektar obradive površine potrebno je deset radnika”, istakao je Banjac.

I u Semberiji najviše posla za sezonce ima u oblasti povrtarstva.

“Vrijeme nam ne ide naruku, kiša pada svaki dan, pa je i mali broj radnika angažovan na njivama. Privodimo kraju sadnju paprike, paradajza i krastavaca, zatim slijede okopavanje i berba”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić dodavši da je dnevnica za sezonce u Semberiji između 25 i 30 KM, plus hrana.

Plastenici

Radnici angažovani u plasteničkoj proizvodnji uglavnom su plaćeni po satu. Srđan Dragomirović iz Srpca proizvodi paradajz na 8.000 kvadrata, a u vrijeme berbe potrebno mu je najmanje deset radnika.

“Ljudi beru između osam i deset časova dnevno, a satnica je tri marke plus obrok”, rekao je Dragomirović i naglasio da će berba paradajza početi prvog juna.

(Glas)