Sezonci ostaju praznih ruku

 

Poslovi okopavanja, a kasnije branja raznih kultura najzastupljeniji su od proljeća do kraja jeseni, a šansu za zaradu u tome vide brojni nezaposleni, studenti, ali i srednjoškolci.

U sezoni, kada je berba voća u punom jeku voćari za dan berbe plaćaju između 30 i 40 maraka, plus hrana i prevoz. Sudeći prema prvim procjenama, kiše, hladnoća i mraz mogli bi da smanje obim posla, a samim tim i dnevnice koje vjerovatno neće prelaziti 30 KM.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da radnici već sada zovu u strahu da će ostati bez posla, jer je mnogima to jedina šansa za zaradu. Dodaje da najviše sezonskih radnika dolazi sa juga Srpske, iz Trebinja.

“Najviše sezonskih radnika angažujemo u sektoru voćarstva, a s obzirom na to da je mraz uništio skoro 2.000 hektara i da pojedinih vrsta voća neće biti ni za pekmez, mnogi radnici koji su godinama dolazili kod nas, ostaće bez posla”, rekao je Dojčinović.

Kaže da se nešto bolja situacija može očekivati na teritoriji Semberije i Majevice.

“Tu se šljiva dosta dobro drži, mada su zasadi nešto manji, pa većinu poslova obavljaju članovi porodice i ne angažuju sezonce”, istakao je Dojčinović.

Posla za sezonske radnike već sada ima na području Lijevče polja. Poljoprivrednik Duško Banjac kaže da je u toku iznošenje rasada na njive, a za desetak dana počeće i vađenje mladog krompira.

“Posla u poljoprivredi ima tokom cijele godine. Kad je riječ o sadnji povrća, jedan hektar obradive površine potrebno je deset radnika”, istakao je Banjac.

I u Semberiji najviše posla za sezonce ima u oblasti povrtarstva.

“Vrijeme nam ne ide naruku, kiša pada svaki dan, pa je i mali broj radnika angažovan na njivama. Privodimo kraju sadnju paprike, paradajza i krastavaca, zatim slijede okopavanje i berba”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić dodavši da je dnevnica za sezonce u Semberiji između 25 i 30 KM, plus hrana.

Plastenici

Radnici angažovani u plasteničkoj proizvodnji uglavnom su plaćeni po satu. Srđan Dragomirović iz Srpca proizvodi paradajz na 8.000 kvadrata, a u vrijeme berbe potrebno mu je najmanje deset radnika.

“Ljudi beru između osam i deset časova dnevno, a satnica je tri marke plus obrok”, rekao je Dragomirović i naglasio da će berba paradajza početi prvog juna.

(Glas)

Optužnica za ubistvo Krunića do 10. januara

Istraga o ubistvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića, te ranjavanja vozača Gorana Ilića, privedena je kraju i optužnica u ovom slučaju najvjerovatnije će biti podignuta do 10. januara, saznaje “Glas Srpske”.

DVIJE VERZIJE: Poznati motivi tragedije kod Laktaša

Postoje dvije verzije zbog čega je Bojan Suručić u nedjelju u dvorištu kuće svoje trudne djevojke Dragane Milošević, u Bakincima kod Laktaša, pucao sebi u glavu i zadobio povrede opasne po žitvot.  Nakon ranjavanja, Suručić je sa teškim povredama prevezen na Univerzitetski klinički centar RS, gdje se ljekari bore za njegov život. Sve se odigralo

ĆULUM: Manje od 10 razbojništava na 100.000 stanovnika

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, kao i da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, te da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila. “Tako nije nigdje

Servisne informacije za 10. decembar

Servisne informacije za utorak, 10. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo pet krivičnih djela, a jadvni red je narušen jednom. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica lakše i jedno lice teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

SJEDNICA GRADSKOG ODBORA SP: Jača saradnja Beograda i Banjaluke

U prepunoj  sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, održana je proširena Sjednica Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka. Članovima Gradskog odbora i gostima obratio se predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, a specijalni gost bio je predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograd i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević. Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je unaprijeđenje

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima

SLUČAJ „AĆIMOVIĆ“: Kako je politička scena RS dobila “kontea Marija Marka del Tintoreta”

Kada je scenarista Siniša Pavić majstorski osmislio, a Vlastimir Đuza Stojiljković maestralno odglumio lik sitnog prevaranta sa pseudonimom „konte Mario Marko del Tintoreto“ u „Srećnim ljudima“, poznatoj domaćoj TV seriji iz devedesetih godina, mnogi su se pitali – da li je postojao uzor u stvarnosti za ovakvu tragikomičnu figuru? Od ponedjeljka, 9. decembra, konačno je