Region 17.07.2020.

SHS-LJEVICA: Rambo, Vujošević, Kekin i Rudan potpisnici deklaracije o solidarnosti

ČITANJE: 2 minute

Socijaldemokratska unija iz Srbije, Radnička fronta i Nova ljevica iz Hrvatske i Levica iz Slovenije objavile su Deklaraciju o regionalnoj solidarnosti, u kojoj pozivaju na međusobnu pomoć država bivše Jugoslavije u slučaju ekonomskih kriza i vanrednih stanja ugroženosti stanovništva.

U saopštenju se navodi da je Deklaracija nastala usled trenutne situacije prouzrokovane pandemijom, a kao odgovor na „teške socijalne, ekonomske i političke posledice koje tek očekuju društva u regionu“, prenose agencije.

Dodaje se da su „neoliberalne politike“ dovele do urušavanje standarda zdravstvene zaštite i infrastrukture, povećanja ličnih troškova lečenja, povišenog broja fatalnih ishoda i „masovne emigracije zdravstvenih radnica i radnika“.

Potpisnici navode da, iako već tri decenije društva na Balkanu nisu deo istog državnog okvira, ipak dele veliki broj socijalnih i ekonomskih problema, te da dalja borba nije moguća bez zajedničkih napora i regionalne solidarnosti.

„Globalna ekonomska depresija pred nas postavlja dva izbora. Ili ćemo pasivno posmatrati dodatno srozavanje životnog standarda i radnih uslova, te zavisnost od domaćih tajkuna i stranog kapitala zainteresovanog isključivo za izvlačenje profita, ili ćemo se aktivno boriti za osnovne potrebe najvećeg broja ljudi“, navodi se u tekstu deklaracije.

U dokumentu se navodi da će se potpisnici boriti protiv uništavanja i zanemarivanja javnih i zajedničkih dobara, kršenja sveopšteg društvenog interesa, „privatizacije, marginalizacije i komercijalizacije zdravstva, školstva, visokog obrazovanja i naučnih istraživanja“, kao i protiv „rasprodaje prirodnih resursa“.

Među inicijalnim potpisnicima nalaze se ličnosti iz sfere politike, književnosti, kulture, nauke i sporta, koji prihvataju ključne principe Deklaracije.

Ti principi tiču se, izmedju ostalog, socijalne pravde i jednakosti, nacionalne, etničke, rodne i seksualne ravnopravnosti, kao i očuvanja zajedničke životne sredine i njenih resursa.

Deklaraciju su do sada potpisali sportski stručnjak Duško Vujošević, muzičari Mile Kekin i Antonije Pušić – Rambo Amadeus, književnici Vladimir Arsenijević, Vedrana Rudan, Saša Ilić, i mnogi drugi.

(SB/banjaluka.net)