Svijet 23.10.2022.

Si Đinping stopama Mao Ce-Tunga

ČITANJE: 3 minute

Odluka tajnog glasanja Centralnog komiteta komunističke partije Kine nije bila iznenađenje jer je dosadašnji čelnik države i partije već odavno pripremio teren kako bi i po treći put bio izabran za glavnog sekretara partije. Još 2018. je ukinuta odredba kojom se zvaničnicima nalaže biti izabrani najviše dva petogodišnja mandata i gdje je ograničena starosna dob najviših zvaničnika na 70 godina.

To je odlučeno u doba obnove Kine nakon vječite vladavine Mao Ce-Tunga koji je na čelo partije stao još 1943. i vukao sve konce sve do svoje smrti 1976. u dobi od gotovo 83 godina.

Međutim, Si opet želi držati sve pod svojim nadzorom: kako javljaju tamošnji mediji, osim na čelo partije je po treći put izabran i za predsjednika Centralne vojne komisije – praktično glavnog zapovjednika kineskih oružanih snaga. Kao što to onda i biva u takvim režimima, tamošnji mediji posebno ističu Sijeve riječi na otvaranju kongresa partije kako im je glavni cilj „pomlađivanje nacije”, ali kako se moraju „pripremiti i na najgore” jer u svijetu postoje „ogromni rizici i izazovi” i „globalne promjene kakve nismo vidjeli u čitavom vijeku”.

U vrh samo najverniji

Naravno, tu su bile i riječi kakve 2300 delegata kongresa KP mogu slušati još od doba Maoa: mora se poticati „odlučna težnja prema cilju, upornost i vjera u čitavu Partiju i kineski narod kako ne bi skrenuli s našeg puta zabludama, bili uplašeni prijetnjama ili popustili pritiscima.”

U tim ciljevima Si želi i samo „svoje” ljude oko sebe: već i u centralnom komitetu među tamošnjih 24 članova više nema mjesta za pripadnike drugih frakcija i mišljenja o ulozi partije, a „čistka” je provedena i u najmoćnijem tijelu, takozvanom stalnom vijeću centralnog komiteta koje broji samo sedam funkcionara.

Očito nije zadovoljan niti s dosadašnjim predsjednikom kineske vlade, Li Keqiangom koji više nije član partijske vrhuške – iako ima „samo” 67 godina. Kako se po izboru u stalno vijeće CK KP čini, na njegovo mjesto dolazi Li Qiang, dosadašnji čelnik partije Šangaja. Doduše čak i u medijima Kine su se čule nezadovoljne riječi zbog haosa koji je pod njegovom upravom vladala u tom gradu za vrijeme pandemije, ali glavni kriterijum je svakako što je on bliski saradnik i vjerni sljedbenik Sija.

U stalno vijeće ulazi i Zhao Leji: on je i do sad koristio Siju na čelu moćne disciplinarne komisije gdje mu je bila dužnost „čistiti” partiju od „nepoželjnih elemenata” i eventualnog „skretanja s kursa” – i istraživati slučajeve korupcije gdje Si to naloži. U vijeću ostaje i Wang Huning koji je u tom najvišem tijelu još od 2017. kao „glavni ideolog” partije, a „novi” u tom tijelu su Cai Qi, šef partije Pekinga, Li Xi koji je na čelu KP bio u privredno važnoj pokrajini Guangdong i Ding Xuexiang, odani saradnik Sija i dosadašnji šef njegove kancelarije. On je ujedno i daleko najmlađi u tom društvu: tek mu je 60 godina.

(DW)

Oznake: Si Đinping