Politika 09.01.2023.

SIDRAN: Tražio sam od taksista da trube po gradu, ali dobro je što Sarajevo nije odgovorilo RS

ČITANJE: 3 minute

Akademik i književnik Abdulah Sidran kazao je za N1 kako je dobro što u Sarajevu nije odgovoreno na, kako je ocijenio, “provokacije iz Istočnog Sarajeva” gdje je u ponedjeljak održano obilježavanje Dana Republike Srpske na 9. januar.

Sidran je priznao da je tražio od sarajevskih taksista da na današnji dan naprave krug po gradu i trube.

On ima svoje viđenje razloga zbog čega je Dan RS ove godine obilježen u Istočnom Sarajevu.

– Smatram da niti jedan fenomen – dnevni, sedmični, mjesečni, godišnji, ne smijemo posmatrati izolovan od onoga što je cjelina. Recimo, kad se kazuje “secesionistička tendencije Milorada Dodika”, po mome mišljenju je fragmentacija, redukcija osnovnog problema, a osnovni problem je hegemonistička težnja našeg susjeda prema Bosni i Hercegovini koja traje 200 godina. Sve ostalo su manifestacije ili oblici na koji se to način zbiva. U tom smislu je i pomjeranje mjesta obilježavanje igranje iste igre sa željom da se isprovocira reakcija Sarajeva, koja bi bila upotrebljena u korist takvih tendencija. Veoma je dobro što u Sarajevu nije odgovoreno na sličan način, mada sam zamolio taksiste da napravimo krug i trubimo po gradu. Međutim, imaju ograničenja, kažu – kazniće nas policija – smatra Sidran.

Pisac je komentarisao i odlikovanje Milorada Dodika za ruskog lidera Vladimira Putina.

– Mi nemamo pravo pretpostavljati i nagađati. Ne dopada mi se kad se sa naše strane traži pomoć od međunarodne zajednice, kao da smo neki invalidi i bolesnici. EU svojim nečinjenjima uništava vlastite temelje, da bude zajednica koja je primjer postupanja. U Evropskoj uniji ima jače djelovanje islamofobije nego antifašizma. Ako nas na taj način ostavljaju na cjedilu i ako tako postupaju – osporavaju vlastiti identitet.

Što se tiče Dodikovog odlikovanja Putinu, nema razloga da se čudimo, jer su oni braća po hegemonizmu, to je potpuno logično. Druga je stvar što nemaju pameti pa da se vrate stotinama godina unazad i vide kako nikada nisu dobili pomoć od Rusije, koja je Srbe zalagala kao kusur. Naša strana, od političara do onih koji odlučuju, ne shvata jednu činjenicu, a ja je mogu dokazati na 500 stranica, da je od samog svoga osnivanja te političke formacije koja je okupljala bosanske Srbe svaki postupak bio krimen. Nema na planeti zakona po kojem se može raspisivati referendum unutar jedne etničke skupine ili da ga pokreće jedna stranka. Suština je da mi ni na koji način nismo ozbiljno koristili ono što su naše ogromne prednosti i kapital u fenomenu koji se zove međunarodno pravo. Mi smo prosuli sve te dokaze koje smo imali, a suprotna strana na različite načine ide prema svome konačnom cilju – rekao je Sidran.

On je govorio i o međunarodnim presudama.

– Ne govorimo o istoj vrsti prava, ne implementiraju se ljudska prava. Postoje sudovi koji rješavaju konflikte između država. Naši argumenti pravno su tako moćni i jaki, ali ih naša strana ne umije ili ne želi koristiti. Da je drugačije, nikome ne bi palo na um da sprovodi 9. januar. Jedno su ljudska prava, a drugo je međunarodno državno pravo. Ima ona jedna rečenica koja kaže – mi nismo propustili nijednu priliku da propustimo priliku – zaključio je Sidran.

(SB)

Oznake: Abdulah Sidran