Svijet 28.11.2021.

SIJARTO: Privatno svi zapadni zvaničnici kažu da je Sputnjik najbolji, a javno se poigravaju

ČITANJE: 1 minuta

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je „frustriran” zato što se zapadni zvaničnici, kako je rekao, “politički poigravaju” sa ruskom vakcinom Sputnjik V.

Sijarto je za Raša Tudej rekao da oni ne mogu sebe da nateraju da javno priznaju da je ta vakcina najbolja, prenosi Srpskainfo.

Ukazao je da to što Sputnjik V još čeka na odobrenje Evropske agencije za lijekove za Mađare vakcinisane tom vakcinom znači da ne mogu da dobiju digitalnih kovid sertifikata EU, iako će Mađarska sljedeće godine početi da proizvodi Sputnjik V.

Sijarto smatra da je to političko i ideološko pitanje i ocenjuje da je to što Sputnjik nije dobio odobrenje EMA više pitanje politike nego efikasnosti.

– Kad god razgovaram sa zapadnoevropskim kolegama uvek kažu da znaju da su ruske naučne performanse veoma visoke. Privatno, svi to kažu, ali javno svi govore drugačije – istakao je Sijarto.

Dodao je da je pravovremena nabavka Sputnjika V i kineske vakcine Sinohfarm pomogli da mađarska ekonomija do ljeta dostigne nivo od prije pandemije.

(SB)

Oznake: Peter Sijarto