Svijet 22.05.2024.

Sijarto: Razmještanje zapadnih vojnika dovešće do novog svjetskog rata

ČITANJE: 1 minuta

Ukoliko zapadni vojnici budu raspoređeni u Ukrajini, kao što određeni evropski političari sugerišu, izbiće novi svjetski rat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“Pojedini evropski političari žele da pošalju vojnike u Ukrajinu, dok drugi evropski političari zamišljaju upotrebu nuklearnog oružja. U svakom slučaju, to će značiti svjetski rat i oni koji su u blizini oružanog sukoba će platiti cijenu”, upozorio je SijartO na konferenciji za novinare u Amanu, nakon razgovora sa šefom jordanske diplomatije Ajmanom Safadijem.

Prema njegovim riječima, Mađari su već umorni od ovih opasnih izjava koje nastavljaju da se iznose u vezi sa ukrajinskim sukobom.

On je naglasio da je Budimpešta umorna od pokušaja da se cijela Evropa, pa i svijet, uvuku u rat, te da su isto tako siti razgovora o razmještanju kopnenih snaga i upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Sijarto je izrazio nadu da će glasači na izborima za Evropski parlament od 6. do 9. juna “poslati signal evropskim političarima koji pričaju gluposti”.

Šef mađarske diplomatije napomenuo je da će pitanje rata i mira biti riješeno na predstojećim izborima i zatražio je podršku političkiim strankama koje su protiv nastavka oružanog sukoba u Ukrajini.