Vijesti 23.06.2016.

Silovana Banjalučanka se nije mogla psihički oduprijeti napadačima

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanka Z. P., koju su prema optužnici Okružnog tužilaštva silovali Hajrudin Barjaktarević i Izet Hasanović iz Gradiške, nije mogla psihički da im se odupre i nije shvatala značaj seksualnog čina.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazala vještak sudske psihijatrije Sanja Vukadinović-Stojanović koju je angažovao Sud.

“Osim toga, u vrijeme kada je djelo počinjeno sposobnosti Z. P. da upravlja svojim postupcima bile su bitno smanjene. Sve su to posljedice toga što je ona bila pijana. Iz izjava svjedoka sam saznala da je popila dosta likera višnjevače. To je piće koje brzo opija. Ona je doživjela traumu i taj događaj želi da potisne, zbog čega nema cjelovito sjećanje na ono što se dešavalo”, objasnila je u svom nalazu vještak Vukadinović-Stojanović.

Advokati optuženih Branko Gudalo i Jadranka Ivanović prigovorili su nalazu vještaka jer, kako su rekli, nije urađen u skladu sa strukom i naukom. Ivanovićeva je istakla da vještak vjeruje svakoj riječi oštećene Z. P. koja je mijenjala iskaze i koja je, prema njenom mišljenju, sve izmanipulisala.

Nakon iznošenja nalaza vještaka optužba i odbrana iznijeli su završne riječi čime je postupak u ovom slučaju završen. Sudsko vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić izricanje presude zakazalo je za petak, 24. jun.

Barjaktarević i Hasanović su optuženi da su počinili obljubu nad Z. P. 7. juna 2013. godine u noćnom klubu “Kreš” u Gradišci. Zbog osjetljivosti slučaja detalji optužnice nisu javno objavljeni. U ovom slučaju zbog pomaganja učiniocu krivičnog djela poslije silovanja bili su uhapšeni bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Bojan Marić i Dragoslav Bošković.

(Glas Srpske)