Vijesti 17.10.2021.

Šimetin: Treću dozu ne treba da uzima zdrava, potpuno vakcinisana osoba

ČITANJE: 1 minuta

Treću, buster dozu, ne treba da uzima zdrava osoba koja je primila obje doze protiv virusa korona, izjavila je zamjenik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, te dodala da ispitivanje antitijela nije potrebno jer to nije dobar pokazatelj.

Šimetinova je navela da treću dozu primaju osobe s lošim imunološkim sistemom dva mjeseca nakon druge doze, poput ljudi koji su na hemoterapiji ili osobe podvrgnute transplantaciji.

Dodatna, buster doza namijenjena je širem broju ljudi, ali ne treba da se vakciniše zdrava osoba koja je već revakcinisana.

“Izuzetak su zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za starije i nemoćne i osobe koje žive s imunokompromitovanim osobama. Najveći broj mladih i zdravih osoba koje su vakcinisane s dvije doze ili jednom dozom Jansena ne treba da prime još jednu dozu zato što je imunološki odgovor dovoljan da ne treba dodatna vakcina”, pojasnila je Šimetinova.

Prema njenim riječima, ispitivanje nivoa antitijela u krvi pri odlučivanju o trećoj dozi nije potrebno jer to nije dobar pokazatelj, prenose hrvatski mediji.

Ona je podsjetila da osobe koje su vakcinisane mogu zaraziti i mogu širiti virus, ali da je dobro poznato i to da su izgledi za to čak osam ili više puta manji nego ako osoba nije vakcinisana.

“Takođe, po nekim istraživanjima vrlo su mali izgledi da osoba koja je vakcinisana do kraja i koja se razboljela tu bolest prenosi na druge osobe”, zaključila je Šimetinova.

(Srna, E.M)

Oznake: vakcinacija