Magazin 12.11.2016.

Simeun Đak i David Štrbac vječni heroji

ČITANJE: 3 minute

Petar Kočić je prije svega naš Krajišnik sa Zmijanja. Svaka smrt je tužna, a Kočićeva je bila i tužna i ružna. Znamo da je umro u duševnoj bolnici u vrijeme kada je srpski narod grcao u ropstvu, a on je najviše sanjao o slobodi.

Ovako je potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) akademik Ljubomir Zuković podsjetio na najčuvenijeg Zmijanjca koji je iskreno i strasno ljubio slobodu.

Centralna manifestacija povodom godišnjice Kočićeve smrti, koja je održana u četvrtak uveče u svečanoj sali ANURS-a, okupila je istinske poznavaoce piščevog opusa, predstavnike političkog, javnog i kulturnog života RS i poštovaoce lika i djela narodnog tribuna koji je zadužio svoj narod.

Na značaj djela autor antologijskih pripovjedaka podsjetio je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

– Zadovoljstvo mi je što još jednom podsjećamo na lik Petra Kočića kroz njegova interesovanja koja je imao i kao pisac i kao političar i kao narodni tribun. Njegove riječi su i danas aktuelne. Tražeći za narod i narode ovih prostora ono što im pripada, mi se i danas nalazimo u svijetu u kome se borimo za prava, prihvatajući obaveze svog naroda unutar BiH – rekao je Čubrilović.

Ugledni književnik i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Goran Petrović ukazao je da se odjek Kočićeve riječi povodom jubileja širio i van Banjaluke.

– Pripremio sam jednu priču o Kočiću, kao pisac piscu. Ovog pisca možda nismo dovoljno pažljivo čitali u školi i pomalo je odgurnut na margine lektire. Trebalo bi ga čitati što češće kao i ostale pisce. Ne bi bilo loše da neki ljudi dokažu da su pročitali Kočića, Lazu Lazarevića, Radoja Domanovića i Branislava Nušića – kazao je Petrović koji je za svoju priču dobio buran aplauz na svečanoj akademiji.

Ljubomir Zuković je ispričao kako je Kočić bio duboko nesrećan pred kraj života.

– Samo nekoliko dana prije smrti austrijska granata pogodila je bolnicu i njegovu sobu, ali on trenutno nije bio u toj prostoriji. Otvoreno je žalio što ga smrt već tada nije stigla jer je bio razočaran. Kao gromada u srpskoj književnosti vrlo je omiljen, a prvenstveno borac za čistotu srpskog jezika – zaključio je Zuković.

U svečanom programu učestvovali su i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, kao i glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica koji je tumačio Kočića govoreći o temama koje su ga najviše okupirale.

Glas naroda

Profesor dr Staniša Tutnjević, dopisni član ANURS-a besjedio je na temu “Toposi kosovskog mita u djelu Petra Kočića”.

– Razumljivo je što kosovska ideja zauzima značajno mjesto u Kočićevom djelu – kaže Tutnjević podsjećajući da je slavni pisac najbolje osluškivao glas svog naroda i čuvao bogatstvo jezika.