Vijesti 20.01.2016.

Sindikalci Federacije BiH: Povlačenje Zakona o radu ili generalni štrajk!

ČITANJE: 2 minute
sindikat
Predstavnici sindikata iz Federacije BiH najavili su proteste za 26. januar ukoliko Vlada FBiH ne povuče iz procedure izmjene i dopune Zakona o radu.

Sindikalci su se jutros okupili ispred zgrade Vlade FBiH gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, te iznijeli svoje zahtjeve.

Nakon sastanka Kolegijuma Ekonomsko-socijalnog savjeta FBiH, kome je prisustvovao i premijer Fadil Novalić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da predstavnici sindikata ne žele učestvovati u “socijalnom dijalogu”, a Vladi su dali rok do kog treba da povuče izmjene Zakona o radu FBiH.

– Premijer je pokušao da mi kaže da mi imamo pogrešnu verziju izmjena Zakona o radu FBiH, što je meni bilo smiješno. Niti bilo kakva izmjena ne može ići mimo socijalnih partnera i samim tim nema veze da li je to ‘faširana’ verzija i to se nije smjelo desiti. To je ona sapunica vezana za kolektivni ugovor- rekao je on.

Novaliću su na sastanku uručili tri osnovna zahtjeva – povlačenje iz procedure izmjena i dopuna Zakona o radu ili će, u protivnom, 26. januara stupiti u generalni štrajk, potpisivanje usaglašenih kolektivnih ugovora i otvaranje procesa potpisivanja granskih ugovora.

Bajramović je dodao da je krajnji datum za usvajanje ovih zahtjeva do petka, 22. januara.

– Mi smo usaglasili kolektivni ugovor i može se potpisati do petka. Neka premijer da odgovor Sindikatu da neće ići u proceduru i da će potpisati kolektivni ugovor. Poslali smo poruku radničkoj klasi da će imati akt koji će im garantovati bezbjednost- dodao je on.

Bajramović je poručio da, ukoliko Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve sindikata, 26. januara održati protestni skup ispred zgrade Vlade FBiH na kojem će, pored ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu Novalića.

On je najavio da delegacija Sindikata neće više učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog savjeta FBiH.

(Agencije)

Oznake: Fadil Novalić