Vijesti 23.02.2016.

Sindikalci testiraju ustavnost Zakona o radu Srpske

ČITANJE: 2 minute
zakon-o-radu-clanovi-sporni-ATV
Federalni Zakon o radu stavljen je van snage. Ustavni sud Federacije presudio je da je neustavan jer delegati nisu mogli da ulažu amandmane.

Dok iz Konfederacije sindikata Srpske poručuju da takvu sudbinu neće dočekati Zakon o radu Srpske, u republičkom Savezu sindikata ne misle tako. Ranka MIšić poručuje da kompletan Zakon treba da padne, a već su uputili dva konkretna zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

-Sama procedura donošenja Zakona o radu je bila predmet našeg zahtjeva za ocjenu ustavnosti, ali isto tako i prva skupina članova za koje cijenimo da su važni otišli su prema Ustavnom sudu- rekla je  Ranka Mišić,  predsjednik Saveza sindikata RS.

Iz Saveza sindikata zahtjevaju da Ustavni sud ocijeni da li pregovarački legitimitet mogu imati sindikati koji okupljaju samo pet odsto radnika i udruženja čiji su članovi samo desetina poslodavaca u Srpskoj. Upravo na tom osnovu, zeleno svjetlo za reprezentativnost danas je dobila i Konfederacija sindikata Srpske. Poručuju da su republički poslanici, za razliku od federalnih delegata, mogli da ulažu amandmane, a spornih članova Zakona za njih nema.

-Mi u Konfederaciji nismo taj dio primjetili. Nadam se da sekretarijat i Vladine institucije znaju pravo i da su njihovi pravnici uobličili u skladu sa Ustavom Republike Srpske, a Ustavni sud će reći svoje mišljenje- izjavio je Obrad  Belenzada, predsjednik  Konfederacije sindikata RS.

U Konfederaciji sindikata se pripremaju za početak pregovora o kolektivnim ugovorima. Zbog toga se nadaju da Ustavni sud neće  Zakon o radu staviti van snage, jer bi to, kažu, proceduru vratilo na početak. S druge strane, u Savezu sindikata pripremaju još nekoliko inicijativa za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona. zbog toga je sve neizvjesnije kada bi pregovori o kolektivnim ugovorima mogli da počnu.

(Atv)