Vijesti 02.05.2016.

Sindikalne trzavice u zdravstvu, Savanović spreman da bude medijator

ČITANJE: 1 minuta
sindikat ljekari
 Iako su i zvanično postali reprezentativni Unija sindikata radnika u zdravstvu još neće u pregovore o novom kolektivnom ugovoru iz oblasti zdravstva.

Iz Unije tvrde da ih u resornim Ministarstvima uslovljavaju brojem članova koji mogu da sjednu za pregovarački sto sa  predstavnicima Vlade i republičkog granskog Sindikata. Dok u Vladi to demantuju, predsjednik Unije Miodrag Femić najavljuje nove poteze.

“Ministarstvo zdravlja zajedno sa Ministarstvom rada nameće nam da granski Sindikat ima veći broj članova što prvo nije u opisu zadataka ministra zdravlja, a povodom toga mi smo poslali Ministarstvu rada da se utvrdi reprezentativnost granskog Sindikata jer imamo pravo na to”, rekao je Femić.

Iz Ministarstva zdravlja negiraju da su samoinicijativno pokušali da odrede broj pregovarača iz oba sindikata. Instrukcije za formiranje Odbora za pregovore o novom kolektivnom ugovoru su, kažu, tražili od Ministarstva rada.

“Srazmjerno broju članova sindikata predloženo je formiranje odbora – tri člana iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS i dva člana iz Unije sindikata radnika u zdravstvu RS”, kažu u Ministarstvu.

Isto poručuje i ministar rada Milenko Savanović. Do problema je, smatra, došlo zbog ličnih animoziteta predsjednika dva reprezentativna sindikata. Spreman je, poručuje, i da bude medijator.

“Mi ćemo, ako treba, i posredovati i dati svoj doprinos da se formira odbor zavisno od broja članova u jednom i drugom sindikatu”, rekao je Savanović.

Miodrag Femić tvrdi da njegova Unija okuplja 4.449 sindikalaca. To je mnogo više od članstva koje okuplja granski Sindikat Milenka  Granulića čiju reprezentativnost, kaže Femić, godinama niko nije provjeravao. Na te tvrdnje predsjednik granskog Sindikata zdravstva nije odgovorio jer se na naše pozive nije javio.

(ATV)