Vijesti 30.10.2018.

SINDIKAT MUP-a: „Ako hoćete bezbjednu Republiku Srpsku, platite policajce“

ČITANJE: 2 minute

Ako želi bezbjednu Republiku Srpsku, Vlada Republike Srpske mora da plati policajce i inspektore kako dolikuje, poručili su čelnici Sindikata radnika MUP-a RS.

Oni su podsjetili da su policajci u RS najslabije plaćeni u regionu, da im plate  nisu povećavane u posljednjih 10 godina, iako su od 2012. godine pet puta izlazili na ulicu da brane svoja prava. Sindikalci navode da policajci zarađuju 496 KM osnovne plate za radni učinak, što uz dodatke za prevoz, topli obrok, regres i staž, iznosi ukupno 830 KM mjesečno.

– Peticiju kojom se traži povećanje plate već je potpisalo  više od 5.000 pripadnika MUP-a. Do 8. novembra predaćemo tu peticiju Vladi RS, nadam se oči u oči. Očekujemo da se nakon toga, za najviše deset dana, predstavnici Vlade RS, kao odgovornog poslodavca, izjasne o peticiji i našim zahtjevima – rekla je predsjednica ovog sindikata Anica Jondić.

Ona je poručila da policajci traže povišicu od 35 odsto na osnovu prirode posla i otežanih uslova rada, jer je tako i zakonom propisano

– Policajci ne mogu biti tretirani kao i svi drugi budžetski korisnici. Kakav je policijski posao najbolje ilustruje pogibija dvojice naših kolega u Sarajevu, ali i podatak da su u posljednje tri godine 72 pripadnika MUP-a umrla na poslu – rekla je Jondićeva.

Govoreći o slučaju “Dragićević”, koji je uzdrmao MUP RS, Jondićeva je rekla da je stav sinidkata “jasan i poznat već mjesecima”.

– Osim porodici Dragićević, koja je izgubila dijete, nama je najviše stalo da taj slučaj bude riješen – rekla je Jondićeva.

Na pitanje novinara zašto sindikat nije zaštitio policajce koji su, kako je navedeno, premještani na radna mjesta sto kilometara daleko od kuće, nakon što su, kao građani, prusustvovali protestima grupe “Pravda za Davida”, Jondićeva je odgovorila da se nijedan pripadnik MUP-a nije sa ovakvim problemom obratio sindikatu.

– Ako je i bilo takvih slučajeva, pretpostavljam da se radi o radnicima MUP-a koji nisu članovi sindikata, a mi možemo zastupati samo naše članove – rekla je Jondićeva.

(Srpskainfo)